SUE THOMAS: F.B. EYE

15.45 – ééN

Een jonge vrouw die als eerste dove bij de Amerikaanse FBI mag gaan werken: het had de plot kunnen worden van een melige zaterdagavondfilm – inclusief tranen en niet te missen morele les – maar gelukkig ging het op ware feiten gebaseerde detectivedrama Sue Thomas: F.B. Eye, dat één deze zomer opnieuw uitzendt, er al mee lopen. De voor de dovengemeenschap baanbrekende reeks volgt Sue Thomas’ steile opgang bij the bureau, van onbenullige vingerafdrukanaliste tot onmisbaar federaal agent.

Sue wordt doof als ze amper 18 maanden oud is, maar dat weerhoudt er haar niet van een zo normaal mogelijk leven te leiden. Ze leert spreken en liplezen, gaat naar een gewone school en slaagt in haar universitaire studies politieke wetenschappen en internationale relaties. Ze is in de wolken als ze een baan te pakken krijgt bij de FBI, al valt die aanvankelijk nogal tegen: veel meer dan vingerafdrukken vergelijken mag ze er in het begin niet doen. Als een van haar collega’s ontdekt dat Sue perfect én van op een afstand kan liplezen, begint voor haar een totaal nieuw leven. Haar opdracht bestaat er vanaf nu in ongemerkt verdachte gesprekken te volgen om zo de ergste criminelen achter de tralies te krijgen. Ze komt terecht in een wereld van gijzelingen, moord en terrorisme en krijgt plots meer actie op haar bord dan haar lief is.

Die actie zorgt natuurlijk mee voor de aantrekkingskracht van de reeks, maar volgens de makers draait Sue Thomas: F.B. Eye meer om menselijkheid dan om misdaden. ‘Ik hoop dat de serie mensen inspireert en hen vertrouwen geeft’, aldus de echte Sue Thomas. ‘Ik wil mensen doen geloven dat ze alles kunnen.’ Dat haar personage wordt gespeeld door actrice Deanne Bray, die zelf ook doof is, vindt ze dan ook fantastisch. ‘We schrijven tv-geschiedenis met deze reeks, want het is de eerste keer dat dat gebeurt.’ Of er nog een vervolg komt over de rest van Thomas’ leven valt te betwijfelen. Sinds haar FBI-jaren heeft ze zich immers vooral toegelegd op haar eigen en andermans zielenrust, en een carrière als katholiek spreker lijkt toch net wat minder geschikt als spannend crimimateriaal.

Roken doodt Deze komische documentaire volgt verstokte roker Thomas in zijn strijd tegen de sigaret (15.15 – RTBF La Deux) Ik zou een jongen wordenJong praat met meisjes die volgens de natuur jongens hadden moeten zijn (19.30 – Ned 1) Castro. De man en de mythe Is Fidel Castro een held of een dictator? TerZake laat Castro’s familie, beste vrienden én zijn vijanden aan het woord, zij onderscheiden de man van de mythe (20.00 – Canvas).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content