Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

MUZIKAAL BEELDVERHAAL. Stripauteurs illustreren hun favoriete Nederlandstalige liedjes.

Strips in stereo HHH

DIVERSE AUTEURS

DE HARMONIE, 59 BLZ., A 29,5 (CD INBEGREPEN)

Op 11 maart vond in de Amsterdamse Paradiso een ongebruikelijk concert plaats. Terwijl een keure groten van het Nederlandstalige lied er optrad, werden hun songs geïllustreerd met striptekeningen, live geprojecteerd op de achtergrond. Een uniek evenement naar aanleiding van de boekenweek, waarbij veertien gevestigde stripauteurs – van Henk ‘Franka‘ Kuijpers tot Barbara Stok – een eerbetoon brachten aan de zangers en liedjes die hen zo vaak tijdens hun werk inspireren. Zo gaven respectievelijk Maaike Hartjes en Erik Kriek hun visuele interpretatie van Boudewijn de Groots Kinderballade en Malle Babbe, voorzag Barbara Stok Henny Vrientens Is Dit Alles van beeld en tekende Peter Pontiac (letterlijk) voor Meisjes van Raymond van het Groenewoud. Ook de jongere generaties waren vertegenwoordigd: Hanco Kolks zorgde voor een passende collage bij Voor ik vergeet van Spinvis; Typex illustreerde het schandaalnummer Moordenaar van Osdorp Posse’s Def P.

De initiatiefnemers, de populaire striptekenaars Jean-Marc van Tol ( Fokke en Sukke) en Gerrit de Jager ( De familie Doorzon), legden het gebeuren voor het nageslacht vast in een boek met begeleidende cd. Strips in stereo werd een prachtig objectboek waarvan de cover lijkt op een binnenhoes van een lp, met een uitsparing voor de bedrukte achterkant van de cd. De bijdragen zijn zeer divers: sommige auteurs kiezen voor smartlappen (Dick Matena koos Ketelbinkie van Frans van Schaik, Thé Tjong-Khing ging voor Haar sneeuwwitte boezem van Johnny Hoes, Mark Retera ontfermde zich over De Verpleegster van Guido Belcanto), anderen voor rockklassiekers (Gerrit de Jager leefde zich uit op de tonen van Peter Koelewijns Kom van dat dak af, Henk Kuijpers liet zich gaan op D’n poot op ’t gas van Bennie ‘Normaal’ Jolink) of hipper, moderner werk. De sterkste bijdragen komen van auteurs die niet zomaar de tekst illustreren, maar hun eigen interpretatie toevoegen. Niet verbazend blinken Typex en Pontiac uit: beiden zijn overtuigde melomanen die al ontelbare illustraties leverden voor muziekblad Oor.

Strips in stereo werd een onverwacht sterke verzameling, waarin een aantal auteurs zijn beste werk sinds lang aflevert. Een verademing in deze tijd van verstripte romans, gedichten, tv-feuilletons, tennisheldinnen, gevallen beursgoeroes, corpulente BV’s en zich iets te gretig van de haarverf bedienende rockzangers. Geen wonder dat het boek meteen aan een herdruk toe was, en dat er ook al een zwartwit-‘bootleg’ (zonder cd) werd gemaakt met 24 andere verstripte nummers van 24 andere artiesten (meer info: www.stripsinstereo.nl).

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content