PS3, Xbox 360, PC Midway Gameplay: 7 l Grafisch: 8 l geluid: 8

Vijftien jaar na hun spijkerharde politiethriller Hard Boiled vinden actieregisseur John Woo en acteur Chow Yun-Fat elkaar terug in een game: Stranglehold. Woofans zullen de hand van de meester in heel wat details herkennen. Twee gouden revolvers bijvoorbeeld – het favoriete speelgoed van Caster Troy uit Face/Off – of het feit dat je in de Xbox 360-versie punten verdient als je welgeteld 307 vijanden vol lood hebt gepompt – het exacte dodental uit Hard Boiled. Woo trakteert zichzelf ook op een cameo: in de openingsscène schenkt hij als barman de favoriete cocktail van inspecteur ‘Tequila’ Yuen in, de ‘Tequila Slammer’.

Het verhaal: wanneer een triadebende in Hongkong een politieagent ontvoert en bendeleider James Wong een andere agent naar een nachtmarktje sommeert om het conflict uit te klaren, begint Tequila met twee fists full of lead aan een wraakmissie tegen de bende. Wanneer de Russische maffia zowel Yuens als Wongs dochter kidnapt, nemen de gebeurtenissen een abrupte wending – het begin van een zinderende trip die je van de achterbuurten van Kowloon naar Chicago brengt, en terug naar Hongkong voor de grand finale. Behalve ontelbaar veel lijken veroorzaakt de onophoudelijke kogelregen ook een schadefactuur om u tegen te zeggen. Zo sneuvelen er onderweg in een museum terracotta krijgers, Mingvazen en zelfs hele dinosaurusskeletten. Spectaculaire details te over, van uit de muren springende tegeltjes en uiteenspattende watermeloenen tot rondslingerende butaanflessen die als ongeleide projectielen schedels tegen de muur pletten. De adviesleeftijd van 18 jaar prijkt, kortom, niet zomaar op de verpakking.

Stranglehold is een strikt lineaire shooter waarin je achter iedere hoek hetzelfde moet doen – iedereen omverknallen – maar dan wel een waarin stijlpunten worden toegekend. Een kogel in het kruis of een head shot leveren bonuspunten op, en zeker in combinatie met de zogenaamde Tequila Time – een slowmotion waarin je extra veel schade kunt aanrichten. Agent Tequila beschikt over een arsenaal vuurwapens waarvoor de gemiddelde Afrikaanse warlord volgens de laatste wisselkoers twintig kamelen veil heeft. Daarnaast kan hij speciale moves uit zijn mouw schudden, de zogenaamde Tequila Bombs. Zo plaats je met Precision Aim een kogel uiterst precies tussen de ogen van dat straatschorem, al is de coolste truc toch de Spinning Attack: een pirouette te midden van opvliegende witte duiven waarbij je iedereen in de buurt aan flarden schiet en de impact van je kogels de bad guys als stervende zwanen doet rondtollen.

John Woo op zijn best. Alleen jammer van de korte speelduur en de weinig gevarieerde gameplay.

Roel Damiaans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content