Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Bij goed weer kunt u Stijn Meuris deze zomer spotten inhet publiek van Faith No More en Oasis, bij kloteweer treft u hem aan in de filmzaal voor ‘Public Enemies’.Tenminste, als hij niet bij Klara in de radiostudio zitof aan het boek ‘Stijn en het heelal’ schrijft.

Laat ons raden: druk, druk, druk?

Elke zomer overkomt me hetzelfde. In april maak ik mezelf wijs dat het een rustige zomer wordt, en eind juni zie ik dan dat mijn agenda weer propvol zit. Dat is dit jaar niet anders. Eerst presenteer ik een maand lang La Dolce Vita op Klara en dan moet ik het boek rond Stijn en het heelal afwerken. Het wordt dus een zomer hard doorgeven.

Een weekje Caraïben zit er niet in?

Ik ben net terug van acht dagen Bolzano en München. Fantastische stad trouwens, München. Waarom München? Simpel: het lag op de weg naar Bolzano, en ik wilde een koffie drinken op de Olympiaturm i, wat ik ook gedaan heb. Grappig detail: terwijl ik daar op 182 meter hoogte van mijn koffie zat te slurpen, kon ik binnenkijken in het stadion, waar een bandje zat te repeteren. Dat bleek Depeche Mode te zijn – ik was dan ook heel blij dat ik naar Italië kon. (Lacht)

Depeche Mode op Werchter Classic was dus niets voor jou. Zijn er bands die je dit festivalseizoen wel wil zien?

Faith No More rop Pukkelpop! Ik weet dat die mannen voor het geld weer samen zijn, maar ze waren vroeger fantastisch, en ongetwijfeld zijn ze dat nog steeds. Verder zal ik zoals elke zomer wel weer op de Lokerse Feesten belanden. Ik heb mezelf ook beloofd dit jaar nog eens naar Cactus Brugge tte gaan. 362 dagen per jaar is Brugge een veredeld Bokrijk, maar drie dagen lang vindt er een van de mooiste festivals van België plaats met steevast een heel straffe affiche.

Mogen we je ook op Rock Herk verwachten voor The Horrors?

Absoluut, maar houd het stil: die tienduizend mensen die elk jaar komen, mogen er geen vijftienduizend worden. Rock Herk moet een beetje ons geheim blijven. Zoals altijd heb ik van 90 procent van de namen op de affice nog nooit gehoord, maar het blijft een uiterst charmant festival, én op een boogscheut van waar ik woon. Wat op alcoholisch gebied zijn voordelen heeft. (Lacht)

Nog andere culturele plannen?

Theater aan Zee u. Enkele jaren geleden heb ik samen met Wim Opbrouck curator mogen spelen, en dat was een fantastische ervaring. Dit jaar is het aan Jan Goossens van de KVS en Arno, en de affiche ziet er veelbelovend uit. Ik hoop er de nieuwe voorstelling van Wim Vandekeybus, NieuwZwart, mee te pikken. En het optreden van Arno, vooral omdat hij net met mijn gitarist Bruno Févery is gaan lopen. (Lacht)

En ga je naar de bioscoop deze zomer?

Als het kloteweer is. Ik wil absoluut Look- ing for Eric ezien, de nieuwe van Ken Loach met ex-voetballer Eric Cantona. En voor Public Enemies o, de nieuwe Michael Mann, wil ik ook moeite doen. Bij elke film van Mann doorloop ik dezelfde routine: eerst ga ik naar de cinema, dan koop ik de dvd en bekijk ik hem nog twaalf keer. Maar verder ga ik vooral proberen niets te doen deze zomer. Niet zo makkelijk als je denkt. Ik heb het mezelf moeten leren, niets doen, maar intussen ben ik er erg goed in.

Stijn Meuris presenteert het cultuurprogramma ‘La Dolce Vita’ op Klara (elke weekdag om17.05). Hij staat op zaterdag 4/7 met Monza op HeeTervuren in Tervuren. Info: monza.be.

Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content