Stijn Coninx is zowat 24 uur op 24 online. Toch noemt de filmmaker zich geen grote fan van de amogelijkheden van spitstechnologie.

Ben je een internetverslaafde?

Absoluut niet. Ik gebruik het net nogal weinig, alleen voor praktische dingen. Om een adres op te zoeken bijvoorbeeld, of de treinuren. En e-mailen doe ik ook vaak, maar daar stopt het.

Zelfs niet voor het werk?

Ik gebruik Google regelmatig om research te doen over verhalen, personages of locaties. Maar je zal mij nooit betrappen op gewoon rondsurfen om filmpjes te bekijken op YouTube. Zelfs downloaden doe ik niet.

Ook niet legaal?

iTunes gebruik ik wel af en toe, ook voornamelijk om dingen op te zoeken. Voor Soeur Sourire bijvoorbeeld ben ik naar bepaalde nummers op zoek gegaan, al vraag ik dat eigenlijk aan andere mensen. Ik heb nog nooit iets illegaals gedownload, maar was twee jaar geleden wel erg verrast toen een van mijn neefjes op een familiefeest een film bekeek die nog maar net in de zalen was. Ik was gechoqueerd. Het is voor jongeren een evidentie, zij downloaden die films in alle onschuld. Ik denk dat jongeren ervan uitgaan dat volwassenen ervoor moeten zorgen dat het niet kan. Je moet de snoepdoos ook niet voor hun neus zetten.

Fascineert die snel veranderende wereld jou?

Soms denk ik dat ik graag eens een week niets anders zou willen doen dan internetten, om mee te zijn met alle mogelijkheden. Maar alles verandert zo snel, er kan zoveel. Ik stop mijn vrije tijd liever in iets anders, mijn kinderen bijvoorbeeld.

Heb je jezelf al eens gegoogeld?

Ja, toen ik hoorde dat er al bepaalde scènes van Soeur Sourire op YouTube stonden, waarvan ik niets wist. Uiteindelijk bleek dat de promotiedienst in Frankrijk al twee scènes online had gegooid.

Houd je van dure snufjes?

Neen, al heb ik mijn laptop wel altijd bij me, zeker in het buitenland. Via mijn telefoon en Bluetooth ben ik toch online, om het drukke mailverkeer te kunnen volgen. Ik denk dat ik de aankoop van een iPhone niet lang meer zal kunnen uitstellen. Aan chatten daarentegen heb ik geen behoefte. Ik vind dat een van de grootste vormen van idiotie. Afspreken is veel makkelijker. Tenzij je natuurlijk familie aan de andere kant van de wereld hebt. Weet je, het is een beetje zoals met tv. Tv is een soort van kampvuur geworden, en dat is leuk, maar niet elke avond.

‘Soeur Sourire’, de nieuwe film van Stijn Coninx, is vanaf 6 mei te zien in de bioscoop.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content