23.00 – BBC1

STICK TO WHAT YOU KNOW

Lachen met beroemde mensen, er is niets beters te vinden om de donkere dagen op het jaareinde door te komen. De Engelse openbare omroep brengt daarom vanavond Stick To What You Know op het scherm, een show waarin enkele minder geslaagde momenten uit de carrières van de ‘rich and famous’ aan elkaar worden gepraat door Angus Deayton, de bekende ex-presentator van Have I Got News For You. Ter opwarming alvast een paar leuke anekdotes over hoe beroemde mensen rondkwamen voor ze doorbraken.

Sean Connery kreeg onlangs nog een Lifetime Achievement Award voor zijn carrière, maar voor hij wereldberoemd werd als James Bond moest de acteur krabbelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Een van zijn eerste jobs was bijvoorbeeld om bij een begrafenisondernemer de lijkkisten op te blinken, en in de jaren veertig heeft hij toen hij nog een tiener was een tijdlang als melkboer gewerkt in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Uit documenten die onlangs zijn teruggevonden blijkt dat Connery in die tijd moest rondkomen met één pond per week.

Op zijn 22e verhuisde Russell Crowe van Nieuw-Zeeland naar Sydney in Australië. Daar kwam hij aan de kost als kelner. Op een dag was er een klant (een ongelooflijk vervelende Amerikaanse vrouw, volgens Crowe) die een kop cafeïnevrije koffie bestelde. Crowe kwam terug met niets meer dan een kop kokend water en toen de vrouw om uitleg vroeg, antwoordde hij: ‘Juffrouw, als we in Australië iets cafeïnevrij maken, then we don’t fuck around. Crowe werd op staande voet ontslagen.

Om aan een job te geraken in Hollywood had Quentin Tarantino een heel eigen methode: hij belde gewoon regisseurs en studiobazen op en vroeg of ze werk voor hem hadden. Uiteindelijk gaf een van zijn ‘contacten’ hem een baan als productieassistent bij de opnames van een muziekvideo. Toen hij op de set kwam, werd duidelijk waaruit zijn job bestond: hondendrollen opruimen van het grasperk waar de clip werd opgenomen.

De Holland Sport Quiz Terugblik op het sportjaar door de ploeg van het onvolprezen Holland Sport (20.25 – Ned3) Het schone slapende dorp Documentaire over twee inwoners van Paanajärvi, een klein dorpje in Russisch Karelia, een van de armste gebieden in een uithoek van Rusland (23.15 – Canvas) Ik ben niet echt dood moet je weten Portret van Bram Vermeulen, de zanger die één jaar geleden overleed (0.20 – Ned3).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content