Met Solaris (zie bespreking op blz.74) treedt de cinefiele Soderbergh in de voetsporen van filmreus Tarkovski, en wil hij het Amerikaanse publiek wijzen op een filmverleden waarin ‘movies used to matter’. De manier waarop dvd vooral in de VS bezig is de hele filmgeschiedenis te ontsluiten, is volgens hem dan ook een uitstekende zaak. ‘Ik ben een verwoed verzamelaar, maar ik kies mijn films zorgvuldig uit. Sommige mensen kopen alles, ik probeer geen dingen te kopen die ik niet ga bekijken. Ik wou dat ik als filmstudent van zo’n aanbod had kunnen genieten. Zelfs de vroege films van R.W. Fassbinder worden nu uitgebracht. Ongelooflijk fascinerend.’ (Soderbergh produceerde Todd Haynes’ Far From Heaven, een cinematografisch letterlijke, maar postmodern expliciete imitatie van Douglas Sirk, die door Fassbinder mateloos werd bewonderd.)

Gevraagd naar een topvijf verklaart hij niet te weten waar hij zou moeten beginnen. ‘Het cruciale – en ik hoop dat alle filmmakers hiervan op de een of andere manier gebruik zullen maken – is dat dvd een nieuwe kans biedt om weer student te worden en dingen te zien die ik nooit heb kunnen zien, zelfs niet in de beste filmhuizen die ik destijds frequenteerde. Vraag me niet waarom, maar ik heb net Josef von Sternberg helemaal opnieuw bestudeerd, onder meer de films met Dietrich.’

FASSBINDER – In onze berooide Benelux is blijkbaar geen enkele titel van Fassbinder uitgebracht. In Duitsland heeft e-m-s New Media AG met de Rainer Werner Fassbinder Foundation een prachtige reeks opgezet, propvol extra’s en Engelse ondertitels. U vindt er titels als Angst Essen Seele Auf, Die bitteren Tränen der Petra von Kant, Händler der vier Jahreszeiten. In de VS is eveneens heel wat verkrijgbaar, maar Image Entertainment spant de kroon met het subliem uitgegeven The Fassbinder Collection I, dat twee films uit 1970 biedt: Pioneers in Ingolstadt en Whity.

STERNBERG – U kunt het wel raden: geen Sternberg in de Benelux te vinden, en de enige R2-titel is Der blaue Engel (zoek naar de Britse Eureka-editie). In de VS is er meer te vinden, maar Sternbergs films met Dietrich blijven schaars: Kino On Video bracht Der blaue Engel uit, Criterion The Scarlet Empress.

(J.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content