www.kingdomhospitalofmaine.com

Volgende week gaat in de VS een tv-serie in première waar al een tijdje naar werd uitgekeken: Kingdom Hospital. De reeks is geschreven door horrorauteur Stephen King en speelt zich af in een ziekenhuis dat bevolkt wordt door allerhande vreemde personages en te kampen heeft met spoken. Bij kenners gaat nu wellicht een belletje rinkelen en terecht: King heeft zich voor het verhaal immers laten inspireren door The Kingdom, de briljante reeks van Lars von Trier uit 1994, over een hospitaal waar een paar schroefjes los zitten. King vond de miniserie van de Deense regisseur naar eigen zeggen in 1996 in zijn lokale videozaak, en raakte zo gefascineerd door de mengeling van horror en humor dat hij er een Amerikaanse versie van wou maken.

Maar Kingdom Hospital is niet zomaar een remake: King gebruikt de reeks ook om zijn eigen verhaal te vertellen. In 1999 sloeg het noodlot immers toe voor de wereldberoemde auteur: hij raakte zwaargewond toen hij aangereden werd en zweefde lange tijd tussen leven en dood. King moest een groot stuk van het jaar in ziekenhuizen doorbrengen, en daar rijpte Kingdom Hospital verder in zijn hoofd. Toen hij genezen werd verklaard, ging hij – zo wil de legende – aan zijn bureau zitten en schreef hij in vijftien uur de ruwe versie van het script neer, gebaseerd op The Kingdom én op zijn eigen ervaringen (het hospitaal in de reeks bevindt zich niet voor niets in Maine, de thuisstaat van de schrijver).

King levert in Kingdom Hospital dan ook scherpe commentaar op de toestand van de Amerikaanse ziekenzorg, die hij benedenmaats vindt, en gebruikt de reeks om zijn trauma te verwerken. De pilot opent immers met een scène van tien minuten waarin zijn alter ego aangereden wordt – een scène waarvan King wou dat ze de meest schrikwekkende zou worden die ooit op tv is geweest. Als u nu al op het puntje van uw stoel zit: BBC heeft de reeks aangekocht en zal ze later in het jaar uitzenden.

PAK DE POEN

Het Britse magazine Heat stelt jaarlijks een ranglijst op van de best verdienende artiesten uit de Engelse muziekwereld. In 2003 stond Paul McCartney nog op de eerste plaats, maar nu wordt de ex-Beatle voorbijgestoken door eeuwige rivalen The Rolling Stones, die dankzij hun lucratieve wereldtournee een slordige 82 miljoen euro bijeenharkten. De hele toptien leest trouwens als een trip down memory lane, met namen als Elton John, Fleetwood Mac, Phil Collins en Iron Maiden. Dido maakt haar debuut in de lijst en wordt er meteen ook de enige solozangeres. Ten gerieve van de Britse belastingen: de volledige toptien.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content