De broers Dewaele zitten momenteel samen met producer Flood (van onder andere U2, Smashing Pumpkins, PJ Harvey) in een Londense studio, als ze niet aan het draaien zijn op een van Londens schandelijk exclusieve party’s. De Gentse mixgoden zijn echte dvd-freaks en wie hen een dvd-winkel heeft zien overvallen, weet dat het menens is. Hun keuzes zijn bijgevolg ook uitsluitend op Regio 1 gefocust, waar dvd nog steeds méér betekent dan in Regio 2.

Stephen vindt The Criterion Collection exemplarisch voor een optimaal gebruik van het dvd-medium: van het restaureren van de originele kopie tot de director’s cut, de deleted scenes en de extra’s. Zijn dvd-speler kan alle regio’s aan en spint tevreden bij:

ò Anthology – The Beastie Boys (Criterion, 1). Perfect voorbeeld van hoe een legacy van videoclips en remixes te gebruiken. Het geluid is door de Beasties zelf speciaal gemixt voor Dolby Digital 5.1. en van bepaalde clips zijn er andere cuts of alternative versions.

òDu riffifi chez les hommesJules Dassin (Criterion, 1). Franse film uit 1955 over enkele gangsters die de ultieme inbraak willen plegen. Schitterend gespeeld en gefilmd, vooral de inbraak zelf: er wordt 20 minuten lang niet gesproken. Fantastische kopie, met interview met Dassin.

òDown by Law Jim Jarmush (Criterion, 1). Een van Jarmusch’ betere films én een ongelofelijke dvd. Veel deleted scenes, betere klank en perfecte zwartwitcorrectie bij het overzetten. Het telefoongesprek tussen Jarmusch en Tom Waits is kostelijk.

òGrey GardensAlbert & David Maysles, Ellen Hovde, Muffie Meyer (Criterion, 1). Documentaire uit 1975 van dezelfde ‘gasten’ die Gimme Shelter maakten, over een moeder en dochter (uit een vervallen aristocratisch nest) die samen wonen. Zeer ‘straf’ gefilmd en aangrijpend, tevens voor heel wat modeontwerpers een invloed. Extra’s bieden onder meer een documentaire over hoe het paar het nu stelt. Cult classic.

òThis Is Spinal Tap Rob Reiner (Criterion, 1; MGM Home Entertainment Regio 2). Een must voor elke rockgroep. De dvd bevat 90 minuten fenomenaal, onuitgegeven materiaal dat best een Spinal Tap 2 had kunnen opleveren, en twee commentaren: één met de acteurs; één door Rob Reiner en monteurs.

Davids keuze is een duidelijke spiegel van zijn filmsmaak: een dvd is natuurlijk op de eerste plaats een film.

ò Timecode 2000Mike Figgis (Columbia Tristar, 1). Naast Figgis’ commentaar krijgen we ook verschillende versies van de film die met vier verschillende digitale camera’s op hetzelfde moment gedraaid is, en die op vier schermen tegelijkertijd afgespeeld worden.

ò StorytellingTodd Solondz (New Line Home Entertainment, 1). Verrassende opvolger voor Happiness, laat alle na-apers ver achter zich. Gaat nog verder, maar niet op de voor de hand liggende manier.

òComing ApartMilton Moses Ginsberg (Kino Video, 1). Heeft alles van een pretentieus, arty experiment, maar is toch zowel stilistisch als qua acteren een superfilm. Dvd bevat ook een paar uitstekende kortfilms van de maker. Schitterende extra’s: Ginsbergs The City Below the Line (1999) en zijn essay How to Fall into Oblivion and Take Your Movie with You.

òThe Royal Tenenbaums Wes Anderson (Criterion, 1). Van begin tot eind met pijnlijke smile op gezicht gekeken, sublieme verfilming van goed verhaal. Alle details kloppen. Ik ben blijkbaar wel alleen in mijn keuze, velen vinden er niets aan. Een dubbeldiskset met extra’s: nieuwe transfer, regisseurscommentaar; interviews, en iets unieks: With the Filmmaker: Portraits by Albert Maysles, featuring Wes Anderson.

òPee-Wee’s Big Adventure – Tim Burton (Warner Home Video, 2) Een van mijn favoriete films en de eerste langspeelfilm van Tim Burton. Ik ben een grote Pee-Wee Hermanfan en deze film blijft voor mij ondanks alles overeind staan. Prima dvd, met commentaartracks van Burton en acteur Paul Reubens, en de score van Danny Elfman apart met commentaar. (J.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content