De naam zegt u wellicht weinig, tenzij u een verwoed YouTube-gebruiker bent, maar in de Verenigde Staten is Stephen Colbert een ster. Vooral bij de jongeren, die in groten getale afstemmen op zijn tv-programma The Colbert Report. In die late night talkshow kruipt Colbert in de huid van een ultrarechtse presentator, die een fervente aanhanger is van George Bush en daarom de actualiteit door een heel gekleurde bril bekijkt. Hij is ultrapatriottistisch, gelooft niet in de opwarming van de aarde en heeft een afkeer van alles en iedereen wat niet in zijn conservatieve kraam past.

The Colbert Report is in de basis een bijtende satire op de vele praatprogramma’s op de Amerikaanse nieuwszenders waarin ‘experts’ hun licht laten schijnen over de gebeurtenissen, maar eigenlijk drijven Colbert en zijn team vooral de spot met de regering-Bush. In de eerste aflevering lanceerde de presentator bijvoorbeeld het nieuwe woord ’truthiness’, oftewel de eigenschap dat iets ‘waar’ kan zijn op instinctief of emotioneel vlak, zonder dat je rekening houdt met moeilijke zaken als bewijs of intellectueel onderzoek. Een betere samenvatting van de jaren-Bush is er eigenlijk niet te vinden.

Colbert maakte vooral naam toen hij in 2006 uitgenodigd werd om een speech te geven op het White House Correspondent’s Diner, een jaarlijks etentje van de journalisten in het bijzijn van de president. Daar zette hij op een grandioze manier de retoriek van de president te kakken ( ‘I believe the government that governs best is the government that governs least. And by these standards, we have set up a fabulous government in Iraq’, zei hij ter ‘verdediging’ van het Irakbeleid van de regering), terwijl Bush zelf even verderop het wereldrecord groen lachen scherper stelde. Wie de volledige speech wil zien, kan daarvoor nog altijd terecht op YouTube of Google Video.

Op het internet liep er al langer een petitie om Stephen Colbert ertoe te bewegen mee te doen aan de presidentsverkiezingen, maar nu heeft de 43-jarige komiek eindelijk toegegeven. In een interview met Larry King over zijn nieuwe boek I Am America! And So Can You! kreeg hij van de CNN-journalist de vraag of hij mee zou dingen naar ‘het hoogste ambt’. Colbert antwoordde: ‘You mean God? No, go down one notch.’ Waarna hij zijn plannen ontvouwde om in zijn geboortestaat South-Carolina deel te nemen aan de voorverkiezingen. Hij wil trouwens zowel voor de Republikeinse als de Democratische partij opkomen, zodat hij ’twee keer kan verliezen’. Het worden daar nog mooie tijden.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content