Zita Swoon-frontman Stef Kamil Carlens rijdt met een groene elektrische fiets door de stad en juicht de nieuwe technologie toe. Al is tweedehands ook plezant.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (iLife)

Nieuwe technologieën schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Volg jij dat?

Ik probeer het wel. Ik vind het belangrijk om bijvoorbeeld ecologisch verantwoord te leven, al is dat niet altijd makkelijk. Vorig jaar hebben mijn vrouw en ik een elektrische fiets gekocht – volgens mij dé manier om mensen die niet graag een inspanning leveren toch op de fiets te krijgen. Beeld je eens in hoeveel groener steden zouden zijn als iedereen met zo’n ding rondreed! In China is het al een echte rage, dus misschien kan het hier ook wel. Momenteel kost zo’n fiets nog 2500 euro en blijft het iets voor een nichepubliek, maar ik hoop echt dat het hier aanslaat. Ik heb het geld dat mensen normaal aan een grote flatscreen uitgeven, gespaard voor die fiets. Ik rij nu 30 kilometer per uur zonder veel moeite te doen.

Veel websites spelen ook in op de hele eco-hype.

Inderdaad. Ik vind het bijvoorbeeld leuk dat je nu veel dingen kunt kopen op sites als kapaza.be of 2dehands.be. Ik houd van het idee van tweedehands. Onlangs kocht ik voor een spotprijsje een paar rollerblades voor mijn zoon: tweedehands, maar nog perfect in orde. Ik koop ook vaak instrumenten online.

Spendeer je veel tijd op het internet?

Niet echt. Ik heb het razend druk, en gebruik mijn computer dus vooral voor praktische zaken. Ik mail wel veel, en moet elke dag mijn mailbox in het oog houden. Ik doe mijn management zelf, wat zonder mail wel heel erg moeilijk zou zijn. Verder gebruik ik het internet vooral als gigantische bibliotheek. Als ik ergens heen moet, vind ik alle info meteen online. Het wordt ook steeds handiger: voor om het even wat je wil maken of doen, vind je goede handleidingen online.

Koop je je muziek via iTunes?

Ik gebruik iTunes heel vaak, meestal erg gericht – bijvoorbeeld als ik een nummer wil horen dat ik zal moeten spelen. Als ik voor mijn plezier muziek wil beluisteren, zal ik in de platenwinkel een cd of een plaat kopen. Ik houd van de sfeer van een kleine platenzaak en van de knowhow van het personeel. Toch vind ik er vaak iets niet. Vroeger zou ik dat dan in de winkel besteld hebben, nu surf ik naar amazon.com.

Zita Swoon bestaat vijftien jaar (als je A Beatband en Moondog Jr. meetelt) en heeft naar aanleiding daarvan de dubbel-cd ‘Anthology’ uitgebracht.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content