KUBRICK IN 3D ‘2001: A Space Odyssey’ op 70 mm bekijken is één ding, rondwandelen in de decors van Kubricks meesterwerken nog iets heel anders. Zoek de gelijkenissen met beroemde hedendaagse kunstwerken.

Stanley Kubrick

CAERMERSKLOOSTER

VROUWEBROERSSTRAAT 6 (PATERSHOL) IN GENT, TOT 7 JANUARI. WWW.FILMFESTIVAL.BE/STANLEYKUBRICK

Van Spartacus over Dr. Strangelove tot Eyes Wide Shut: het Gentse Caermersklooster laat je binnenstappen in het universum van Stanley Kubrick. Rond elke film van de in ’99 gestorven Amerikaanse regisseur werd een minitentoonstelling annex setting opgezet, gelardeerd met foto’s, maquettes, kostuums, objecten, documentatie en flatscreens met fragmenten. Overzichtelijk en meeslepend door de visuele stimuli en de herkenbare teasers, maar dat niet alleen. Na een rit door de talloze wetenswaardigheden en beelden begrijp je ook waarom een opmerkelijk aantal kunstenaars uit Kubricks werk blijft putten. Hal-9000 bijvoorbeeld, de computer uit 2001: A Space Odyssey, is een museale installatie op zich: het astronautengehijg in de oplichtende computerkooi levert een claustrofobische ervaring op die je zou doen vergeten dat Hal-9000 al dateert uit de sixties. A Clockwork Orange is behalve een indringend document over menselijke wreedheid ook een kruidige oefening op de Britse popart, en wie de geïdealiseerde schilderkunst van Gainsborough en Watteau tot leven wil zien komen, zit op rozen bij het eveneens uit de seventies stammende Barry Lyndon.

Kunst kreeg een belangrijke rol in het werk van Kubrick, maar de invloed was wederzijds. De archetypische Kubrick-beelden die hun weg vonden naar de hedendaagse kunst zijn niet te tellen. Zo doen de en masse opgestelde etalagepoppen uit Killer’s Kiss sterk denken aan de koele naaktperformances en foto’s waarmee Vanessa Beecroft in de jaren 90 groot werd. Ook Daniel, het jongetje dat in The Shining op zijn driewieler door het lege hotel rijdt, werd gerecycleerd, meer bepaald door de Italiaanse sterartiest Maurizio Cattelan. Hij maakte er een exacte, levensgrote pop van en liet die met behulp van een elektrische motor door de straten van New York cruisen. Of wilt u weten waar Cremaster-grootheid Matthew Barney zijn ontbindende meisjes, desolate luxezwembaden en cleane, tijdloze settings vandaan haalde? Werp een blik op The Shining en 2001: A Space Odyssey en je begrijpt de impact van Kubrick op de kunst van vandaag

Els Fiers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content