Na 14/10 is het de beurt aan Freek Braeckman en Tomas De Soete om zich aan het volk te presenteren, met de talkshow ‘Café Corsari’. De twee lichten elkaar alvast door. ‘We houden allebei van een goed glas.’

TOMAS DE SOETE OVER FREEK BRAECKMAN: ‘GEWELDIG ADRESBOEK HEEFT HIJ’

Hoe vult Freek jou aan?

TOMAS DE SOETE: Met zijn persoonlijkheid: een lieve, verstandige en nuchtere gast. Terwijl ik iets meer chaotisch in het leven sta, heeft Freek in alle omstandigheden altijd een heldere en scherpe kijk op de situatie. Wat hem er overigens niet van weerhoudt om regelmatig een zotte ingeving te krijgen.

Wat wist jij over hem voor jullie samenwerking?

DE SOETE: We hebben al eens samen Quiz for life gepresenteerd. Freek stelde toen prompt voor om smokings te gaan huren, en met die fijne herinnering in gedachten zag ik een nieuwe samenwerking zitten. Hij is een gast met een grote liefde voor zijn stad Gent, een plus. En het is iemand die van de betere bieren houdt. Ik verkies wijn, maar de liefde voor een goed glas hebben we wel gemeen.

En kon hij jou verrassen?

DE SOETE: Elke dag, met die diep ingebakken journalistieke reflex. Een plan staat nog maar half op poten of Freek begint al rond te bellen. Geweldig adresboek heeft hij.

Wat heeft Freek nog wat jij niet hebt?

DE SOETE: Door lang op hoog niveau geschermd te hebben, heeft hij al heel vroeg geleerd om zelfstandig te zijn. Hij kan daardoor heel goed om met druk. Hij is ongelooflijk rustig terwijl ik meer een piekeraar en een stresskip ben. Die combinatie kan twee kanten uit: of ik wil hem de kop inslaan omdat hij bij alles zo onderkoeld blijft of hij geeft mij een geweldig gevoel van geruststelling. Het is voor alle duidelijkheid dat laatste.

Is er iets wat hij niet kan, een gesprek over lifestyle bijvoorbeeld?

DE SOETE: Pas op, laat je niet misleiden door de perceptie. Freek is best een man van de wereld. Zo heeft hij op z’n smartphone een app om altijd en overal te weten te komen waar de dichtstbijzijnde brouwerij is. Behoorlijk nutteloos, maar zulke zaken weet Freek dus ook. Aan de andere kant is hij ook een boekenwurm en kan hij zelfs ontroerd raken door poëtische tekeningen van Bart Moeyaert. Dat vond ik best aandoenlijk.

Wie heeft het hoogste Tony Corsari-gehalte?

DE SOETE: Ik heb wel meer showervaring, maar onderschat onze Freek niet: wie weet ontpopt hij zich al van bij de eerste aflevering tot een Corsari van jewelste.

En wie vraagt als eerste straks de kijkcijfers op?

DE SOETE: Ik ga natuurlijk niet zeggen dat kijkcijfers niet belangrijk zijn, maar laat de eerste weken maar iemand anders zich daarover buigen.

FREEK BRAECKMAN OVER TOMAS DE SOETE: ‘HIJ IS DE GROOTSTE CORSARI’

Hoe vult Tomas jou aan?

FREEK BRAECKMAN: Als ik ergens naar opkijk, dan is het Tomas’ gevoel voor taal. Daarin is hij echt een kunstenaar. Als germanist heb ik ook een taalachtergrond, maar zo geestig zijn op een geheel eigen manier als Tomas, dat zou ik in geen honderd jaar kunnen.

Wat wist je over hem voor jullie aan Café Corsari begonnen?

BRAECKMAN: Ik was een trouwe luisteraar van zijn ochtendprogramma en de man die ik op de radio hoorde, bleek ook de echte Tomas te zijn: spits, ad rem, zeer goed met taal.

Heeft hij jou ook weten te verrassen?

BRAECKMAN: Bij Tomas z’n ochtendshow leek alles zo maar uit de lucht te komen vallen. Ik dacht dat hij veel aan het toeval overliet, maar door hem beter te leren kennen ontdekte ik dat hij zich geweldig goed voorbereidt. Net door dat vakmanschap komt alles toch zo spontaan over. Voor iemand als ik, die wat minder georganiseerd is, is dat een hele geruststelling.

Wat heeft Tomas dat jij niet hebt?

BRAECKMAN: Wel, weet je dat Tomas geweldig goed een typetje kan neerzetten? Hij doet het niet vaak en na vier tellen is hij weer gewoon zichzelf. Ik ben niet zo’n goede acteur, maar Tomas is echt hilarisch.

Wat vraag je beter niet aan hem: een tranerig emogesprek?

BRAECKMAN: Tomas lijkt mij heel oprecht in alles geïnteresseerd te zijn. Dat hebben we wel gemeen. Geen van ons beiden zou de neus ophalen voor het afscheidsconcert van Erik en Sanne. We kijken allebei als verwonderde jongens tegen de werkelijkheid aan. Voor wie zijn de harde interviews? Vanuit de StuBru-perceptie zou je aan Tomas denken, maar ik denk dat we allebei wel pertinente vragen kunnen stellen.

Wie heeft het hoogste Tony Corsari-gehalte?

BRAECKMAN: Ik sta niet met bretellen, Tomas wel: dus moet hij de grootste Corsari van ons beiden zijn.

En wie vraagt straks na de start als eerste de kijkcijfers op?

BRAECKMAN: Tomas is het gewoon om vroeger op te staan, dus zal hij het wel zijn. Ik moet bekennen dat ik ook als nieuwsanker wel eens vergat naar de kijkcijfers te vragen. Als het resultaat naar mijn mening goed is, ben ik doorgaans tevreden.

CAFÉ CORSARI

Maandag 15/10, 21.30 – één

DOOR HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content