Het is een sequel die men deze zomer liever níet ziet in de filmindustrie: een nieuwe staking.

Los Angeles en omgeving zijn nog altijd aan het bekomen van de staking van de scenaristen enkele maanden geleden, die uiteindelijk zowat 3 miljard dollar heeft gekost. Maar ondertussen dient er zich al een nieuwe groep aan die het werk wil neerleggen: de acteurs. De Screen Actors Guild, de belangrijkste vakbond van de acteurs, is al enige tijd aan het onderhandelen met de Alliance of Motion Picture and Television Producers – het samenwerkingsverband tussen de studio’s dat ook de gesprekken met de schrijvers leidde. De discussie draait om hetzelfde als bij de scenaristen: het geld dat de studio’s verdienen met de filmpjes die ze op het internet plaatsen. Op het moment van dit schrijven waren de twee partijen nog steeds niet tot een akkoord gekomen, terwijl de deadline met rasse schreden nadert: op 30 juni lopen de contracten van de zowat 120.000 acteurs die aangesloten zijn bij de SAG af, en zullen ze dus stoppen met acteren.

De dreiging van een staking heeft nu al grote gevolgen. Sinds halverwege april is er geen enkele film meer in productie gegaan, uit vrees dat de opnames niet afgelopen zouden zijn op het moment van de waarheid. Een hoop projecten zijn uitgesteld tot het najaar, als ze tenminste al een groen licht hebben gekregen van de studio’s, die voorlopig de kat uit de boom willen kijken. Ook in de tv-industrie, die het zwaarst werd getroffen door de scenaristenstaking, zijn de zenuwen gespannen. Veel producenten proberen in allerijl zoveel mogelijk nieuwe afleveringen van hun series op te nemen, voor het geval de staking tot na de zomer duurt. Bovendien zijn de zenders door de ‘writer’s strike’ een groot deel van hun publiek verloren – topseries als Lost of Desperate Housewives trokken de afgelopen weken gemiddeld tien procent minder kijkers dan een jaar geleden – en de vrees is dat als het najaar ook in het honderd loopt, die mensen voorgoed zullen afhaken.

De verwachting – of de hoop – is echter dat de staking van de acteurs korter zal zijn dan die van de schrijvers. Ten eerste zijn de gevolgen van de ‘writer’s strike’ nog altijd zo groot dat Hollywood zich geen nieuw maandenlang conflict kan veroorloven. En ten tweede zit de meerderheid van de SAG-leden nu al zonder werk, en dat is niet meteen een ideale basis voor een lange staking. Daarom gaan experts ervan uit dat de SAG zich zal beperken tot een korte, symbolische actie. Maar ook al duurt de nieuwe staking slechts een paar weken, ze zal toch pijn doen. Want de acteurs die staken mogen ook geen promotie meer voeren voor de films die ze al gemaakt hebben (interviews in talkshows, gesprekjes op de rode loper…), terwijl die gratis publiciteit vaak cruciaal is voor de blockbusters die de studio’s in de zomer uitbrengen.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content