21.00 – Canvas

Tussen de overvloed aan omstreden peilingen, talrijke hoog oplopende debatten en laatste opzwepende toespraken door vond VRT’s Amerika-verslaggever Johan Depoortere toch nog even tijd voor een zogenaamd goed gesprek. En wel met Noam Chomsky, wereldautoriteit op vlak van linguïstiek en politiek én deze week dus te gast in Spraakmakers. ‘De man heeft voor ons interview zelfs het sterfbed van zijn vrouw verlaten’, vertelt Depoortere.

Een krasse bijna-tachtiger, nietwaar.

Johan Depoortere: Chomsky heeft altijd veel interviews gegeven, en blijft dat ook nu enthousiast volhouden. Zelfs nu zijn vrouw stervende is, om z’n gedachten even te verzetten blijkbaar. En steeds even innemend als bescheiden. Hij is ook nog verbazend helder. De politieke analyses die hij geeft, blijven erg scherp. Ik moet toegeven dat ik toch wel onder de indruk was. Hij is niet voor niets een van de grote intellectuelen van onze tijd.

Was het tijdens jullie gesprek al presidentsverkiezingen wat de klok sloeg?

Depoortere: Eigenlijk hebben we het meer over de voorbije acht jaar dan over de komende vier gehad. Kort samengevat: Bush is goed geweest voor Amerika, ironisch gesproken dan. Hij heeft de macht van de Verenigde Staten in de rest van de wereld doen afbrokkelen. En voor de meerderheid van zijn eigen bevolking betekende zijn presidentschap een ramp.

Chomsky heeft geen stemmen proberen te ronselen?

Depoortere: Ik heb hem zelfs niet gevraagd op wie hij zal stemmen, áls hij al gaat stemmen. Vermoedelijk draagt Obama zijn voorkeur weg, al ziet hij net als de andere linksgezinden hier in se weinig verschil tussen de kandidaten. Niet dat de verkiezingen overbodig zijn, maar echte veranderingen moeten toch uit de basis komen. Pas als bedrijven, mensen op straat of activisten zich massaal laten horen, gebeurt er iets.

Nog enkele opmerkelijke uitspraken die je hem hebt kunnen ontlokken?

Depoortere: Chomsky is niet echt mals voor de Amerikaanse media, die hij met de nazipropaganda vergelijkt. Hij vindt dat zijn ideeën als heel extreem worden afgeschilderd – iemand sprak zelfs over ‘ the planet Chomsky‘. En dat terwijl de meerderheid van de Amerikanen tegen de oorlog is en voor een betere gezondheidszorg. Net daardoor slagen de media erin om mensen tegen hun eigen belangen te laten stemmen, en dus voor de Republikeinen.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content