SPRAAKMAKERS: GREG DYKE

0.40 – CANVAS (HERHALING VAN ZONDAG)

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. En bij de VRT is dat nieuwe media. Al geruime tijd breekt de openbare omroep een lans voor digitale tv, allerhande themakanalen en eindeloos veel interactieve mogelijkheden. Op zowel Eén als Canvas was er de Media Morgen-week en vanavond praat Goedele Devroy in Spraakmakers met ex-BBC-baas Greg Dyke over, jawel, ’s mans toekomstvisie op digitalisering en nieuwe toepassing.

Maar hopelijk laat de VRT-journaliste, die in De Zevende Dag wel eens opduikt als gesel van politiek Vlaanderen, het niet na ook enkele vragen te stellen over Dykes niet onbesproken beleidsperiode bij de Britse openbare omroep. Zijn vertrek in 2004 was immers het gevolg van het Hutton-onderzoek, waarbij de BBC onder vuur kwam te liggen vanwege zijn berichtgeving in de zaak-David Kelly. Die Britse defensie-expert liet anoniem uitlekken dat de verantwoording van Tony Blair om Irak aan te vallen op los zand was gebaseerd, en pleegde zelfmoord toen zijn naam bekend raakte. Greg Dyke diende na het kritische rapport zelf zijn ontslag in, met de hoop dat het geweigerd zou worden. Niet dus.

In 2000 was Dyke nochtans met stoere praat aan het roer van de BBC gekomen als general director. Onder het motto ‘cut the crap’ wilde hij minder managers en weer meer programmamakers bij Auntie Beeb. En dat kwam, middels een besparing, neer op minder bureaucratie, meer creativiteit én een meer commerciële koers. Devroy zal het trouwens niet te moeilijk gehad hebben om Dyke aan de praat te krijgen over zijn BBC-periode. Naar verluidt kan de man zijn verleden maar niet loslaten, tot ergernis van z’n familie. Jarenlang was Dyke een fervent aanhanger van de Britse Labour-partij, die niet verlegen zat om hand- en spandiensten. Maar bij de laatste verkiezingen steunde hij de Liberal Democrats. ‘Omdat een derde ambtstermijn van Labour een bedreiging voor de democratie zou zijn’, verklaarde hij. ‘Ik zou niet zeggen dat Blair corrupt is, dat zou te simpel zijn. Ik laat het over aan zijn eigen geweten om te beslissen of hij al dan niet moet opstappen.’

Pinkpop 2006 Verslag van op het grootste festival van Nederland, met concertfragmenten, interviews en beelden uit de backstage (19.00 – Ned3) l Astrid, Koningin van het Volk Portret van koningin Astrid, die zeventig jaar geleden verongelukte in het Zwitserse Küssnacht (20.50 – Canvas) l Robbie Williams: Live from Berlin Om op te warmen voor zijn passage in het Koning Boudewijnstadion zendt VT4 een registratie van een concert uit van Robbie Williams in Berlijn (23.50 – VT4).

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content