22.35 – CANVAS

Spraakmakers is ondertussen aan zijn twaalfde reeks toe. Vijf afleveringen lang zal het kruim van de VRT-journalisten opnieuw de tijd nemen voor ‘gesprekken die ergens over gaan met mensen die iets te vertellen hebben’. Frieda Van Wijck maakt binnen enkele maanden haar debuut als presentatrice van De Laatste Show, maar mocht eerst nog op bezoek bij Ernesto Illy, het brein achter het succesrijke Italiaanse koffiemerk dat al meer dan zeventig jaar met verve de familienaam draagt. De man is bijna 81, maar Van Wijck was naar eigen zeggen danig onder de indruk.

Wat had Ernesto Illy dan dat anderen niet hebben?

Frieda Van Wijck: Wel, het was een fantastisch gesprek, ik hing aan die man zijn lippen. Het ging over veel meer dan koffiedrinken alleen. Ik was verrast door zijn wijsheid en zijn filosofische beschouwingen. Eigenlijk moet het Doctor Ernesto Illy zijn, want hij heeft gedoctoreerd in de scheikunde en de microbiologie. Hij heeft trouwens de Belgische Nobelprijswinnaar Ilya Prigogine gekend. Hij vertelde hoe ze zelfs samen in de auto zaten toen ze op de radio hoorden dat Prigogine de Nobelprijs kreeg. Ook de geschiedenis van zijn voorouders, die uit Duitsland, Zuid-Afrika en Hongarije afkomstig zijn, én zijn belangstelling voor kunst zijn aan bod gekomen.

Had je hem zelf uitgekozen?

Van Wijck: Eerlijk gezegd: ik kende tot dan toe enkel de Illy-koffie, ik wist niet dat er ook een mijnheer Illy bestond. (lacht) Ik ben heel blij dat ik hem in Trieste mocht opzoeken en dat ik anderhalf uur met hem heb kunnen praten. Dat is vrij lang, maar met zo iemand echt de moeite.

Op welke spraakmakers mogen we ons nog verheugen?

Van Wijck: Er zijn nog niet veel gasten vastgelegd. Martine Tanghe heeft al muzikant en weldoener Bob Geldof geïnterviewd, dat gesprek wordt volgende week uitgezonden. Hopelijk lukt het ook om gauw een interview vast te krijgen met Lidewij Edelkoort. Dat is zowat de Nederlandse Faith Popcorn ( bekende Amerikaanse trendwatcher, nvdr). Zij moet aanvoelen wat de nieuwe trends zullen worden, die zal dus zeker ook iets te vertellen hebben.

Arno Speciale aflevering van Brussel Vlaams De Luxe, met optreden van Arno (13.00 – Canvas) l Het goud van de armen Documentaire over de manier waarop arme inwoners van de Verenigde Staten uitgebuit worden door allerlei bedrijven die gespecialiseerd zijn in ‘hulp’ aan de minderbedeelden (20.00 – Canvas) l Plotse dood bij jonge sporters Kerngezonde wielrenners of voetballers die plotseling in elkaar zakken: wat is de oorzaak? Over Leven zocht het uit (21.05 – Canvas) l The search for the Northwest Passage Tweedelige documentaire over de zoektocht naar de Noordwest-passage door Sir John Franklin en Roald Amundsen (21.45 – Canvas).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content