04.00 – één

Bart Schols kruipt vroeg uit de veren voor de eerste live wedstrijdbeelden uit Peking. Neen, het Sporza-anker is niet naar China gevlogen maar zal vanuit de Reyerslaan op ontiegelijk vroege uren de verschillende sporten aankondigen. Staan op deze eerste dag op de goedgevulde affiche: eventing dressuur, de wegrit, artistiek turnen, skiff en dubbel 2, en enkele zwemreeksen.

Beloof ons dat de Belgischerenners meteen van zich zullen doen spreken!

Schols: Volgens mij is de kans klein dat de Belgen een rol van betekenis zullen spelen – al denk ik wel dat nog een pak van onze kijkers uit hun bed zullen kruipen om de coureurs aan het werk te zien. Maxime Monfort is in supervorm, dat heeft hij tijdens de Tour bewezen. Maar hij is nog heel jong en de wedstrijd is lang. Evident wordt het niet voor hem en zijn collega’s om een medaille binnen te halen.

Van wie verwacht jij wel mooiedingen?

Schols: Moeilijk te zeggen. Meestal zijn het net de onverwachte gebeurtenissen die de Spelen zo fijn maken. Zeilster Evi Van Acker kan een medaille halen, zeker nu ze zoveel vertrouwen heeft. Ook Tia Hellebaut lijkt de juiste vorm te pakken te hebben, al zijn haar prestaties nog wat wisselvallig. En ik hoop dat Roel Paulissen van zijn ‘vierde plaats’-complex afraakt. Die man heeft tot nu in de schaduw van Filip Meirhaeghe gestaan en hij verdient beter. Al zal de concurrentie daar vast geen rekening mee houden. (lacht)

Had je niet liever alles in Peking meegemaakt?

Schols: Goh, ik had geen neen gezegd, maar spijt heb ik niet. De Spelen van Sydney heb ik als jong toeristje meegemaakt en ik vrees dat Peking afbreuk zou doen aan die fantastische ervaring. Ik heb het ook niet zo voor China. Als ik zie hoe mensen daar bijvoorbeeld uit hun huis worden gezet, daar word ik echt ongelukkig van. Een van de monteurs heeft vanwege de schending van de mensenrechten geweigerd naar Peking te gaan. Dat vind ik sterk. Ik zal de situatie wel aankaarten als ze prominent in beeld komt.

En waarvoor zou iedereen in het holst van de nacht moeten opstaan?

Schols: Zelf zou ik opstaan voor het basketbal en mountainbiken, sporten die ik zelf ook beoefen. Het zwemmen zie ik ook wel graag. Er hangt altijd een apart sfeertje over de finales. Ik heb nooit gezwommen, maar voel wel de suspense. Verder zullen het volgens mij vooral onze eigen sporters zijn die de kijkers zo vroeg voor de televisie krijgen. Wie weet komt er wel iets uit de lucht vallen. `

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content