23.20 – Canvas

In 10 jaar Canvas zaten natuurlijk niet enkel snedige politieke debatten, emotionele sportmomenten of dieper gravende documentaires. Tussen alle ernst door was er ook ruimte voor de onvolprezen absurditeiten van reeksen als Spike, Kijk eens op de doos en De vloek van Vlimovost uit de pen van Patrick De Witte. Voor de gelegenheid koos (pdw) er de vijf beste afleveringen uit onder de klinkende titel Spike eens op de doos van Vlimovost.

Ben je blij dat ze precies jouw humorreeksen opnieuw uitzenden?

Patrick De Witte: Het is wel geestig om te weten dat ze als een belangrijk punt in de geschiedenis van Canvas worden gezien, en ik ben het daar natuurlijk grondig mee eens (lacht). Samen met Het Peulengaleis waren wij eigenlijk de enigen die iets anders deden dan de humor die normaal voorgeschoteld wordt. Ik durf toch te geloven dat wij zo de deur op een kier hebben gezet voor jong geweld als dat van Neveneffecten.

Dan verheugt het je waarschijnlijk dat zij aan een tweede reeks bezig zijn.

De Witte: Tuurlijk, het is altijd goed dat zulke humor kán. Al was niet alles even geslaagd, ze deden wel hun zin. De kritiek hebben ze over zich heen laten gaan – net zoals ik – en dat vind ik best kloekborstig. Je moet niet altijd afgaan op de algemene opinie, anders zouden we enkel FC De Kampioenen te zien krijgen.

Je bent zelf ook met iets nieuws bezig, ‘SPAM’. Wat wil je daarover kwijt?

De Witte: SPAM wordt meer satire dan comedy. Elke week maken we onze eigen fictieve nieuwsuitzending, genre The Onion op het internet, met Sophie Lemaire als anker in haar televisiedebuut. Je zal trouwens een pak gezichten herkennen: Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Josse De Pauw, Dirk Van Dijck, Karlijn Sileghem…

Welke reportages mogen we zoal verwachten?

De Witte: Onder het motto ‘Iedereen heeft het recht om uitgelachen te worden’ draaien we de meest uiteenlopende en waanzinnige verslagen. Bijvoorbeeld over het wormgat in tijd- en ruimtestructuur dat ontstaat door één herhaling van FC De Kampioenen te veel. Of nog: het inzetten van Jehova’s getuigen als oplossing voor de problemen van De Post met de georoute. Beschouw het als ‘ TerZakefrom hell’.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content