SPACE SHUTTLE A HORIZON GUIDE
Woensdag 20/7, 22.10 – Canvas
Wetenschapliefhebbers – nerds zo u wil – nemen met een krop in de keel afscheid van de spaceshuttle. Voor hen is het natuurlijk de ideale gelegenheid om er een fijne documentaire aan te wijden. De lijst fraaie wetenschap-tv is stilaan trouwens indrukwekkend te noemen. Hier enkele illustere voorgangers.
Planet Earth: Het heftigste huzarenstuk van de BBC, onontkoombaar als het op documentaires aankomt, is tot op heden Planet Earth met adembenemende en in hoge definitie geschoten beelden van de wonderbaarlijkste plekken op aarde. Commentaar bij het Britse origineel komt – noblesse oblige – van David Attenborough, het 85-jarige natuurgeweten dat iederéén over onze blauwe planeet kan enthousiasmeren. De makers leggen nu de laatste hand aan een nieuwe serie Frozen Planet, over de poolgebieden ten tijde van de klimaatverandering. Hoogstwaarschijnlijk alweer een eyeopener.
Walking with dinosaurs: Hoge ogen gooide Auntie Beeb al dik tien jaar geleden door de meest mythische bewoners van onze aarde via de computer weer even tot leven te wekken. Er klonk wel enige kritiek – de wetenschappelijke kennis over dinosaurussen is nu eenmaal niet onomstotelijk bewezen – maar zelden hebben zo veel ouders en kinderen samen naar een documentaire gekeken.
MythBusters: Het is niet al BBC wat de klok slaat. Ook de Amerikaanse zenders National Geographic en Discovery Channel laten zich niet onbetuigd bij het vertalen van wetenschap naar geslaagde televisie. Bij die laatste hebben ze twee MythBusters in huis: Jamie Hyneman en Adam Savage. Is een olifant bang van muizen? Kun je waterskiën achter een roeiboot of een cruiseschip? En rijdt een motor sneller met mottenballen in de tank? Het antwoord is driewerf ja. Geen vraag is deze snorremansen te gek, al bedankten ze gelukkig wel voor het testen van de stadssage over schoothondjes drogen in de microgolfoven.
Cosmos: Het is vaak onthutsend om te zien hoe vlug documentaires verouderd of achterhaald zijn, vooral over wetenschap. Toch is een eervolle vermelding van dr. Carl Sagan op zijn plaats. Wie zich vandaag amateurastronoom noemt, heeft begin jaren 80 waarschijnlijk de eerste ontdekkingsreis van onze kosmos gemaakt dankzij Sagan, en wel op de tonen van Bach, Vivaldi en Vangelis.
Beagle, in het spoor van Darwin: Tegen het budgettaire geweld van BBC en andere Discovery Channels kunnen tv-zenders uit kleinere landen al lang niet meer opboksen. Toch lieten Canvas en VPRO zich niet ontmoedigen om samen het ambitieuze Beagleproject uit te voeren. In het Darwinjaar 2009 voeren Dirk Draulans en Sarah Darwin, biologe en achterkleindochter van de bedenker van de evolutietheorie, met een moderne driemaster de route van Charles Darwins schip Beagle af. Ze gingen onderweg niet alleen ’s mans bevindingen na, het gezelschap onderzocht ook waar de wetenschap vandaag staat met de door Darwin doorgegeven kennis. Een verdienstelijke poging om avontuur en feiten te verzoenen.
Stijn en De Sterren: Er hoeft overigens niet eens een boot of avontuur aan te pas te komen om wetenschap boeiend te maken. Een zaal, een projector en een razende gek – Stijn Meuris, wie anders? – die zijn liefde voor ons sterrenstelsel verklaart en meteen een schat aan informatie en weetjes meegeeft. Meuris herhaalde de formule nogmaals als regisseur van Dirk Doet Darwin en de zesdelige reeks Stijn en Het Heelal. De onvermoeibare amateurastronoom doet overigens dit najaar enkele culturele centra aan met zijn sterrenmonoloog – ga dat zien!
(H.V.G.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier