en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1. FESTIVAL Holland Festival

Tot 24/6, Amsterdam

De 60e editie van het Holland Festival wordt op gang getrokken door Hare Majesteit Beatrix. Waarna grootheden uit de meest uiteenlopende kunsttakken hun opwachting zullen maken in Amsterdam: van bergjes rijst tot overweldigende operacompilaties en uiteraard het nodige functioneel naakt – Spencer Tunick zoekt nog vrijwilligers voor Dream Amsterdam.

l www.hollandfestival.nl

2. EXPO Dalí & Film

Tot 9/9, Tate Modern, Londen

‘De beste cinema is deze die je met je ogen dicht kan waarnemen’, zei Salvador Dalí, maar hij hield zijn ogen ook wel eens open in de bios. Dali & Film toont de invloed van film in zijn kunst én zijn eigen pelliculen probeersels met groten als Disney, Hitchcock en de Marx Brothers. (Foto: Un Chien Andalou, 1929)

www.tate.org.uk

3. CONCERT Arno

1-2/6, AB, Brussel

Arno mag inmiddels tot Ridder der Kunsten en Letteren zijn geslagen, hij blijft een ongeschoren Rockende Ridder. Met zijn oude en nieuwe hits zal hij een tweemaal volgelopen AB ongetwijfeld weer een brede smile ontlokken. Neem een boeket met pisseblommen mee.

www.abconcerts.be

4. film / PODIUM De Münchner Kammerspiele spelen Kieslowski

1-3/6, Filmmuseum en 9/6, Bozar, Brussel

Eind jaren 80 brak de Poolse cineast Krzysztof Kieslowski door met Dekalog: tien films waarin de Tien Geboden een moderne interpretatie krijgen. Het filmmuseum vertoont de serie integraal; de Münchner Kammerspiele bewerkte ze tot een uniek vier uur durend toneelstuk waarin twaalf acteurs voortdurend van rol wisselen.

www.bozar.be

5. FOTOGRAFIE Colin Jones. The Black House

Tot 30/6, Michael Hoppen Gallery, Londen

Dertig jaar geleden liet Colin Jones de zwarte boefjes van het Londense getto brutaal in zijn lens kijken. Michael Hoppen Gallery haalt de indringende portretten die hij maakte in het lang opgedoekte opvanghuis The Black House van onder het stof.

l www.michaelhoppengallery.com

6. EXPO Joost Swarte. Chapitres

Tot 19/8, Centre de la gravure et de l’image imprimée, La Louvière

Noem Chapitres geen retrospectieve, maar liever een perspectieve. Klare Lijntekenaar Joost Swarte selecteerde uit zijn archieven 350 tekeningen met thema’s als liefde, cinema en uiteraard architectuur. (Illustratie: De kat speelt vals, 2003)

l www.centredelagravure.be

7. BOEK Ice Cream. Contemporary art in culture

Nu uit, Phaidon

In deze staalkaart van de moderne cultuur dragen tien toonaangevende curatoren tien hedendaagse kunstenaars voor die voor een plekje aan het kunstfirmament in aanmerking komen.

(Foto: ‘Untitled (James Osterberg, 1970)’, Tim Lee, 2004.)

www.phaidon. com

8. FOTOGRAFIE Michel Vanden Eeckhoudt

Tot 15/7, Museum Botanique, Brussel

Of hij nu sociale kwesties, de toekomst van de mens of dieren in gevangenschap op de gevoelige plaat vastlegt: in zijn ingetogen zwart-witbeelden toont Michel Vanden Eeckhoudt zich steeds een geamuseerde humanist. Deze sobere retrospectieve toont meer dan dertig jaar spontane en subtiele fotografie.

www.botanique.be

9. EXPO Swinging London

2-30/6, MuHKA, Antwerpen

Nergens waren de sixties zo swingend als in Londen. Het Muhka doet de nostalgie oplaaien met films als A Hard Day’s Night, Alfie en Blowup; minirokjes van Mary Quant, kapsels van Vidal Sassoon en muziek van The Beatles, The Yardbirds en The Kinks.

( Foto: Michael Caine en Shelley Winters in Alfie)

l www.muhka.be

10. FILM John Wayne

4-30/6,

Filmmuseum, Brussel

The Duke werd er maar 70, maar dat mag geen beletsel zijn om zijn honderdste verjaardag te vieren. Het Brusselse filmmuseum laat het icoon van de Amerikaanse western nog eens in al zijn glorie over het scherm galopperen met een screening van zijn grootste successen.

(Foto: ‘The Searchers’, 1956.)

www.filmarchief.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content