WWW.YOURPSP.COM

Sony PSP

Het toestel heet dan wel Playstation Portable, maar Sony wil het veel meer laten zijn dan alleen maar een draagbare spelcomputer. Als je het toestel in handen krijgt, is de eerste indruk in elk geval veelbelovend: een stijlvolle zwarte vormgeving, een fors toestel dat toch goed in de hand ligt, en de belangrijkste navigatietoetsen zijn met de duimen goed bedienbaar. Het grootste deel van het toestel wordt in beslag genomen door het scherm, dat van een uitstekende kwaliteit is.

Als we Ridge Racer, het racespel waarmee Sony de PSP wil lanceren, opstarten, blijkt al snel dat de PSP voor zijn compactheid een schitterende beeldweergave en spelervaring biedt. Als spelconsole biedt het ook enkele extra’s. Meest tot de verbeelding sprekend is dat je met zestien personen tegelijk via een draadloze verbinding tegen elkaar kan spelen.

Minder positief is de relatief lange opstarttijd voor een spel. Dat is in hoofdzaak te wijten aan de optische drager waarop de games staan. Voor de PSP heeft Sony nog maar eens een ander soort drager ontwikkeld: de UMD, een soort mini-cd in een behuizing. Hier zullen niet alleen spelletjes op verschijnen, maar ook speelfilms en wellicht muziek. Die speelfilms moeten meteen duidelijk maken dat de PSP een volbloed entertainmenttoestel is, en niet louter een spelconsole. Hoe goed het beeldscherm ook is; om er een volledige speelfilm op te bekijken, is het toch te klein. Een groter bezwaar is de aangekondigde prijs van de filmschijfjes. Die zou zo’n 20 euro bedragen, flink wat meer dan veel gewone dvd’s. De beeldkwaliteit zal niet zo goed zijn als bij een klassieke dvd, en je kan de film op een UMD-schijfje alleen op de PSP bekijken.

Zelf iets op een UMD-schijfje zetten zit er niet meteen in, maar je kan wel foto’s of muziek op een geheugenkaartje van het type MemoryStick Duo plaatsen en dan in de PSP steken, of rechtstreeks via een USB-verbinding van de pc overbrengen. Om foto’s te kunnen bekijken van een niet-Sony camera is een omslachtige procedure nodig: je moet de foto’s naar een MemoryStick Duo-kaart kopiëren in een speciale map, anders herkent de PSP de foto’s niet. Ook bij eigen films of video’s die je op een MemoryStick Duo wil zetten om op de PSP te kunnen bekijken, moet je goed het formaat selecteren: dit moet een MPEG-4 formaat zijn dat is afgestemd op de MemoryStick Duo. Niet echt gebruiksvriendelijk of geweldig compatibel, dus. Voor muziek geldt ongeveer hetzelfde, al ondersteunt de PSP naast het ATRAC3plusformaat van Sony gelukkig ook MP3’s. Normaal gezien zou je ook op het internet moeten kunnen via een draadloos netwerk, maar bij ons testtoestel werkte dit nog niet.

Als minispelconsole vinden we de PSP zeker geslaagd, maar er zijn mobiele entertainmentsystemen die veel meer mogelijkheden bieden en vooral veel meer open en gebruiksvriendelijk zijn. Voor 249 euro had dat toch wel gemogen.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content