Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

ZONEN EN DOCHTERS. Spannend, verslavend en bij momenten schokkend: de motorbende van ‘Sons of Anarchy’ rijdt weer uit.

Reeks: ****

Extra’s: ***

20th Century Fox

Reeks. Dat motorbendes niet altijd verenigingen zijn waar mannen samenkomen om over hun machine te vertellen en een kaartje te leggen, hoeven we u na de afrekening in Eisden wellicht niet meer te vertellen. De kerels van SAMCRO ( Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original Chapter) maken het toch heel erg bont. In het eerste seizoen van Sons of Anarchy hielden ze zich al bezig met wapen- en drugshandel, in deze tweede reeks komt daar nog een uitstapje naar de wereld van de pornografie bij. En als een van hen in de problemen komt, dan schuwen de leden allerminst de drastische methodes: in een aflevering bevrijden de ‘motards’ van SAMCRO een van hun collega’s die door premiejagers is opgepakt bijvoorbeeld door met een stormram een huis binnen te rijden.

Tussen alle gewelduitbarstingen en schimmige deals door domineren twee grote verhaallijnen dit tweede seizoen. Ten eerste is er de ‘fall-out’ van de finale van de eerste reeks, waarin er op bevel van leider Clay Morrow een aanslag werd gepleegd op een lid van SAMCRO – die er ten onrechte van verdacht werd de club te hebben verraden tegenover de FBI – en per ongeluk diens vrouw werd omgelegd. Clays stiefzoon Jax weet hoe de vork in de steel zit en moet kiezen tussen zijn loyaliteit tegenover de bende en zijn eigen geweten. Daarnaast krijgt SAMCRO ook te maken met een sinistere vijand, een afdeling van de racistische League Of American Nationalists, die zich in Charming komt vestigen en de motorbende weg wil omdat die handel drijft met de Mexicanen. Die concurrenten (met Henry Rollins in een opmerkelijke gastrol) grijpen ook naar de harde middelen, zo blijkt al meteen in de eerste aflevering, waarin Clays vrouw Gemma hardhandig wordt aangepakt.

Die twee plotlijnen vatten Sons of Anarchy goed samen. Net zoals The Shield en The Sopranos gaat deze reeks over hoe mannen hun twee families – die op het ‘werk’ en die thuis – in evenwicht moeten proberen te houden – maar in Sons of Anarchy lopen die twee werelden wel veel meer in elkaar over. Terwijl Tony’s vrouw en kinderen bijvoorbeeld nauwelijks met de maffiawereld te maken hadden, zijn Gemma en Jax even actief in SAMCRO al Clay. Voorlopig mist Sons of Anarchy nog de diepgang van The Sopranos of The Shield (waar SOA-bedenker Kurt Sutter aan meeschreef), maar omdat de verhalen zo dicht op de huid van de personages zitten, is dit wel spannende, verslavende en bij momenten schokkende televisie.

Extra’s. Enkele commentaartracks, gewiste scènes, een filmpje waarin de cast en crew vragen van de fans beantwoorden en de docu The Moral Code of Sons of Anarchy, over hoe enkele oorlogsveteranen de oorspronkelijke motorclub hebben opgericht.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content