Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Schotten in de roos. Sons And Daughters ruilen de logge countryriffs en belegen Keltische folklore in voor strakke gitaren en bruisende bassen. Resultaat: een potentiële doorbraakplaat.

This Gift Domino rock In concert: 19/2 Botanique, Brussel

Ter attentie van de huismoeders die per abuis voorbij het tv-katern hebben gebladerd en zonder verder te lezen richting platenboer zouden hollen, denkend dat daar de soundtrack van hun favoriete Australische soap op hen ligt te wachten: Sons And Daughters is ook de naam van een Schotse rockgroep. En een behoorlijk lawaaierige bovendien. Als de muziek van dit viertal uit Glasgow al iéts gemeen heeft met de gelijknamige soap, dan zijn het de alle wetten der logica tartende wendingen en de al even vreemde teksten waarmee het zijn songs lardeert. Kortom, niet echt iets wat u wilt opzetten als geluidsbehang tijdens uw theekransje. Maar uw eigen zonen en dochters zitten ongetwijfeld wél op die Schotse schoffies te wachten – en trouwens ook op deze Focus Knack. Hop, terug naar de afwasbak!

Al een half decennium jongleren Sons And Daughters met uiteenlopende genres als country, rockabilly, punk en garagerock zonder dat die evenwichtsoefening ook maar één seconde als een goedkoop circusnummer aandoet. Het Schotse kwartet mocht op basis van Love The Cup en The Repulsion Box dan ook de versterkers opwarmen voor onder anderen Franz Ferdinand, Throwing Muses en Morrissey. Maar Sons And Daughters hebben onderhand genoeg leergeld betaald: dat bewijzen ze op verpletterende wijze met hun derde worp, This Gift.

Een welkom geschenk it is, beste vrienden, en eentje met een fraaie strik eromheen. Voor die feestelijke toets heeft producer Bernard Butler gezorgd, gewezen snarendrijver bij Suede, die de speelse rocksongs van Sons And Daughters op This Gift een vlotter, toegankelijker en – dare we saypoppier geluid aanmeet. Wég zijn de logge countryriffs en belegen Keltische folklore, in de plaats krijgen we sprankelende gitaarmelodieën, bruisende basriedels en okselfrisse close harmonies.

Neem alleen al opener Guilt Complex: een jachtige en compromisloze punkrocker, maar wel met een riff zo besmettelijk dat hij door een streng optredende ritmesectie tot driemaal toe in quarantaine wordt geplaatst. Van daar gaat het over de hupse meestamper Rebel With A Ghost – denk aan The White Stripes die iets van Blondie proberen na te spelen – en het van aanstekelijk scandeerwerk voorziene Chains naar de trèsseventies aandoende single Darling, waarin twee songs van Iggy Pop – Lust For Life en Some Weird Sin – het op een muilen van jewelste zetten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het afsluitende duo House In My Head en Goodbye Service, twee lappen pissed off-‘n-roll waar een mens niet zomaar een-twee-drie van bekomt.

DownloadTIP: Gilt Complex, Rebel With A Ghost, Darling

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content