SO YOU THINK YOU CAN DANCE?

Dimitri Dewever medewerker Trends

KickBeat stelt je ritmegevoel op de proef met een gedurfde cocktail van dans en martial arts. Kapow!

FLIPPERDANS

Ontwikkelaar Zen Studios debuteerde enkele jaren geleden met Pinball FX op Xbox 360 en de Zen Pinball-apps voor iPhone en iPad. De doorbraak van de studio kwam er in 2009, toen de flipperkastgame ook beschikbaar werd op het PlayStation Network en later in de eShop van Nintendo. Opvolger KickBeat is mijlenver verwijderd van de pinballwereld – alleen de donkerzwarte achtergronden en oplichtende neontinten zijn gebleven. Na de PlayStation 3- en de draagbare PS Vita-versie is de game sinds deze week ook speelbaar op Windows-pc’s. Hoog tijd voor een test. Zweetband en beenwarmers: check! Daar gaan we…

BREAK A LEG

De gameplay laat zich het best omschrijven als een variant op capoeira. Net als bij die Braziliaanse gevechtsdans vermengt KickBeat acrobatie met ritmische schop- en slabewegingen. Het hoofdpersonage bevindt zich in het centrum van een ronde arena en wordt omsingeld door rivalen. Bedoeling is om op de maat van de muziek iedereen rondom je weg te knokken. Om het met gamereferenties te zeggen: het spel mixt de ritmestructuur van Dance Dance Revolution (1998) en Gitaroo Man (2002) met beat’em-up-elementen van Yakuza (2006), Kung-Fu Master (1984) en Streets of Rage (1991).

MUSIC, MAESTRO

De besturing verloopt via vier richtingtoetsen. Door tijdig op de juiste knop te drukken maakt het hoofdpersonage een beweging in de bijbehorende windrichting. Gele rivalen vallen aan op de maat, blauwe tussen de maat en rode vallen per twee aan, waardoor je ter verdediging ook twee toetsen tegelijk dient in te drukken. Je gaat door tot alle tegenstanders verslagen zijn, en stoot dan door naar een volgende arena. De bijhorende soundtrack bevat achttien opzwepende nummers van onder meer Marylin Manson, Pendulum en Rob Zombie: verre van fletse supermarktmuziek. Je kunt ook uptemponummers uit je eigen collectie importeren.

VERDICT

Het concept van KickBeat is simpel maar degelijk. Je kunt het spel in theorie tot in het oneindige herspelen, met diverse moeilijkheidsgraden. In de praktijk blijkt een pc of laptop niet het beste platform voor een partyspel als dit. Het kleinere scherm van de PS Vita is aanvaardbaar voor wie onderweg op zoek is naar wat vertier. Maar KickBeat komt pas écht optimaal tot zijn recht op een tv-scherm: de PS3-versie steelt de show tijdens woonkamerbijeenkomsten en op feestjes met vrienden. Thuis in je eentje de pc-editie spelen, mist sfeer en is amper onderhoudend, ook al omdat de verhaalmodus flinterdun is.

KICKBEAT

PC (STEAM), PS3 (PSN), PS VITA

SCE

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content