SNEEUWGEVECHT

Dimitri Dewever medewerker Trends

Soldaatje spelen krijgt geen nieuwe dimensie in Company of Heroes 2, dat zich richt op de historische veldslagen tussen de nazi’s en het Rode Leger.

ACHTERGROND

Na het faillissement van speluitgever THQ zag het er even niet goed uit voor Company of Heroes 2. De sequel op het inmiddels meer dan vier miljoen keer verkochte en met lovende kritieken overladen eerste deel uit 2006 zou aanvankelijk begin dit jaar verschijnen. Schuldeisers beslisten daar anders over. De titel werd onder toezicht van de curator doorverkocht aan Sega, dat hem na een laatste postproductiefase deze week in de winkels dropt. De game heeft inhoudelijk en kwalitatief duidelijk schade geleden onder dat hele gedoe.

CONCEPT

Het spel behoort, net zoals de befaamde Command & Conquer-serie tot het militaire real-time strategy-genre. In dit geval wil dat zeggen dat je als aanvoerder van het Russische leger met ijzeren hand je manschappen en materieel zo strategisch mogelijk dient in te zetten om de aanvallen van de megalomane nazi’s af te slaan. De campagnemodus loodst je door op ware feiten en locaties gebaseerde veldslagen aan het Oostfront, vanaf 1941, het begin van operatie Barbarossa, tot 1945, de slag om Berlijn. De afloop bepaal je helemaal zelf, al is verliezen geen optie om vooruit te raken.

LORD OF WAR

Het nieuwste snufje in deze game is Truesight. Dat systeem zorgt ervoor dat infanteristen niet over of door objecten kunnen kijken die hoger zijn dan hen. Perfect om vijandelijke patrouilles mee in een hinderlaag te lokken: stel je manschappen op achter muurtjes of kapotte huizen, laat de Duitsers argeloos naderen en bestorm ze vervolgens via de flanken. Ook het barre winterweer speelt een belangrijke rol. Diepe sneeuw en snijdende kou vertragen en verzwakken je troepen. Bevroren meren en waterlopen zijn gevaarlijk voor rollend materieel, dat door het ijs kan zakken wanneer dat gebombardeerd wordt.

VERDICT

Buiten de nieuwe extraatjes doet Company of Heroes 2 amper iets wat we nog niet eerder gezien hadden in het ooit überpopulaire, maar inmiddels met uitsterven bedreigde WO II-subgenre. Bovendien verschilt de game qua structuur en besturing nauwelijks van de voorgaande episode. Vooral grafisch is er vooruitgang geboekt. Al hangt het natuurlijk af van de kracht en performantie van je pc of dat verschil ook duidelijk zicht- en voelbaar is. Wie daar niet om maalt, ontdekt alsnog een onderhoudende game met tal van tactische en strategische mogelijkheden. Een degelijke maar zeker niet wereldschokkende rts-titel.

COMPANY OF HEROES 2

PLAYSTATION 3 – SCE

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content