SMELLS LIKE PETER PAN

LEVI MILLER (l.) en HUGH JACKMAN als Peter Pan en Blackbeard.

In nog maar een Peter Pan-verfilming luisteren de piraten naar punk en Nirvana, draagt de jongen die niet ouder wordt nu eens géén strakke groene broek, en lijkt Zwartbaard op Wolverine, maar dan met sik. ‘We hebben ons meer geïnspireerd op National Geographic dan op andere Peter Pan-films’, legt regisseur Joe Wright uit.

Joe Wright verwierf naam en faam met literaire kostuumdrama’s als Pride & Prejudice (2005), Atonement (2007) en Anna Karenina (2012). In Pan geen aristocraten, geen hoofse liefdes en geen walsmuziek, wel piraten, elfen én een panfluit, begot. Wright en zijn productieploeg bekeken duizenden tapes om de ‘echte’ Peter Pan te vinden, een zoektocht die uiteindelijk naar Australië en de blauwogige Levi Miller leidde. Met nog een Australiër, Hugh Jackman, kwam een heuse superster aan boord, in de rol van Blackbeard. Maar geen van beide Aussies, en ook niet Garrett Hedlund, als de jonge Captain Hook, ging vooraf met de meeste persaandacht lopen. Die twijfelachtige eer viel Rooney Mara te beurt: de teller van de petitie tegen haar casting als Tiger Lily staat op 94.684. Mara zou te blank zijn om de indiaanse prinses te vertolken. ‘De druk is enorm en toch weegt hij niet zwaarder dan bij mijn kleinere films’, reageert Wright koeltjes. ‘Als kind maakte ik Super 8-filmpjes. Toen al zette ik mezelf onder stoom. Ik wil altijd de beste film ooit maken – en tegelijk vrees ik telkens dat ik met de slechtste film ooit opgezadeld zit.’

Dit is je eerste kinderfilm. Dat je een zoontje van vier hebt, is daar allicht niet vreemd aan.

JOE WRIGHT: Zubin is tot over zijn oren verliefd op zijn moeder (dochter van de Indiase sitarvirtuoos en Beatlesinspirator Ravi Shankar, nvdr.), en zij op hem. Ik wilde een film maken over die liefde. En Pan gaat over Peter die zijn moeder zoekt, hè. Bovendien heeft mijn zoontje nu vaak last van nachtmerries. Verhalen als PeterPan kunnen hem helpen om daarmee om te gaan. Als kind zie je er jezelf en je angsten in weerspiegeld. Tegelijk leer je hoe het hoofdpersonage die angsten het hoofd biedt en zegeviert. Ze moedigen kinderen aan om hun intelligentie en verbeelding aan te wenden, om dapper en onbevreesd te zijn. Het was belangrijk voor mij om Zubins angsten ernstig te nemen en ze ook echt te weerspiegelen. Daarom is Blackbeard zo eng. Daarom heb ik Pan ook in 3D ingeblikt.

Mij lijkt het net dat het spektakel en de 3D nog weinig aan de verbeelding overlaten.

WRIGHT: Integendeel! Ik wil kinderen duidelijk maken dat hun verbeelding waardevol is en dat ze er vooral mee door moeten gaan. Zoals elk sprookje gaat mijn film over het kind dat losbreekt van de controle van de ouders. Maar pas op: de film is zeker geen verheerlijking van het kind-zijn. Ik vond het zelf absoluut niet leuk om een kind te zijn. Het is een vreselijke periode, toch? (lacht) Je staat machteloos! Je hebt geen controle! Je bent overgeleverd aan de genade van monsterlijke volwassenen! Wél regisseer ik graag kinderen. Ze hebben nog geen ego dat zich met de zaken bemoeit.

Wat veel minder geldt voor een ster als Hugh Jackman?

WRIGHT: Hugh is ontzettend genereus en een echte vakman. Hij heeft een theaterachtergrond en ik had iemand nodig die larger than life durft te acteren. Hugh is ook een ongelooflijk aardige kerel. Elke vrijdag bracht hij 400 krasbiljetten mee om uit te delen aan de crew, en voor de rest deed hij stilletjes zijn eigen ding. Hij was vooral blij dat hij eens de baddie mocht spelen.

Er zijn nogal wat oude Peter Pan-films waarop je je kon baseren. Schrikte dat je niet af?

WRIGHT: Integendeel. De films kunnen niet tippen aan het boek en het theaterstuk van J.M. Barrie. Begrijp me niet verkeerd: het zijn goede films, maar geen enkele daarvan weet de donkere sfeer van het boek te vatten. Barrie beschrijft kinderen als harteloos en wreed en die emotionele eerlijkheid vind ik er niet in terug.

De muziek van Nirvana is wel een verrassende keuze voor een kinderfilm.

WRIGHT: Tijdens de repetities met de piraten legde ik aanvankelijk zeemansliederen uit Cornwall op. Maar waar die ooit dreigend waren, klinken ze nu soft, en ik wilde absoluut geen lieve piraten. Dus vroeg ik me af waar zeerovers anno nu naar zouden luisteren. Naar punk en grunge, toch?

PAN

Vanaf 14/10 in de bioscoop.

DOOR ISOLDE VANHEE

Joe Wright : ‘KIND ZIJN IS VRESELIJK. JE BENT OVERGELEVERD AAN DE GENADE VAN MONSTERLIJKE VOLWASSENEN. DUS NEE, PAN IS ZEKER GEEN VERHEERLIJKING VAN DE KINDERTIJD.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content