Wat

Superman: The Early Years, of beter nog: Dawson Creek meets Superman.

Wie

Smallville speelt op het Warner Bros. Television Network en werd oorspronkelijk geschreven en uitgedacht door Alfred Gough en Miles Millar (het duo van Shanghai Noon en Showtime maar ook van het komende Spider-Man 2) die zich uiteraard baseerden op de stripreeks van Jerry Siegel en Joe Schuster. Gough en Millar zijn tevens uitvoerende producenten, terwijl een schare televisieregisseurs de honneurs achter de camera waarneemt.

David Nutter, die onder meer afleveringen van The X-Files en Roswell voor zijn rekening nam, draaide de pilot – alvast een van de hoogtepunten.

Waarover

Oktober 1989. Een meteorietenregen zaait dood en vernieling in Smallville, Kansas, maar plant ook een dreumes-cum-ruimteschip op aarde. ‘Kids don’t just fall out of the sky’, zegt Jonathan Kent, maar hij en zijn vrouw besluiten de knaap toch te adopteren. Twaalf jaar later probeert een tiener in het reine te komen met zijn verleden en zijn bestemming als superheld. Zijn naam is Clark Jerome Kent en dit is zijn motto: ‘All I want to do is go through high school without being a total loser.’ Een loser is hij helemaal niet, want geleidelijk aan ontdekt hij zijn superkrachten en de liefde in de vorm van Lara Lang, een meisje dat haar ouders bij de meteorietencrash verloor en sindsdien een glimmend groene steen – kryptoniet – om haar hals draagt. Het kryptoniet veroorzaakt ook eigenaardige mutaties bij sommige inwoners van Smallville, en Clark moet onder meer afrekenen met een kevermens en een gedaanteverwisselaar.

Hoe

De serie ging van start in oktober 2001 en zoekt met zijn thema van seksuele frustratie en identiteitcrisis bij een wondertiener een opvallend jong publiek. Het is inderdaad een soap voor aantrekkelijke jonge acteurs, met Tom Welling en Kristin Kreuk geperst in een sentimentele jongen-meisje-verhaallijn. Het tweede seizoen start op 24 september op WB en kan prat gaan op de medewerking van comics-goeroe Jeph Loeb.

Waarom

De kijker komt naar Smallville met heel wat voorkennis en is nieuwsgierig naar hoe Supermans puberteit het latere good-and-evil-bestaan voorafschaduwt (Clark redt het leven van Lex Luthor, die zijn beste vriend wordt, maar later zijn aartsvijand is).

De look van de reeks heeft ook alles mee: een flink stel knappe gezichtjes en veel primaire kleuren (Clark draagt voortdurend rood en blauw), terwijl ook de speciale effecten eyecatchers zijn.

De puberale humor lijkt hier wel te werken. Als Clark zijn X-straalogen ontdekt, is zijn eerste proef een kijkje nemen door de wanden van de meisjeskleedkamers, waar Lana juist aan het strippen is.

Waarom niet

De formule is weinig origineel. Vroeger werd WB al voorgesteld iets gelijkaardigs met Bruce ‘Batman’ Wayne te doen.

Het kryptoniet speelt iets te vaak de rol van McGuffin, het element dat de plot verder drijft zonder veel opheldering. Zo krijgt Clark letterlijk slappe knieën wanneer hij in de buurt komt van Lara Lang, het meisje van zijn dromen. Of dat te maken heeft met liefde of met de kryptonietsteen rond haar hals, is de vraag die iedereen bezighoudt.

Watch out

Als zijn adoptievader hem inlicht over zijn buitenaardse afkomst, vraagt Clark: ‘What are you trying to tell me? That I’m some kind of alien? Where’s my spaceship? In the attic?’ Waarop vader Kent droogjes: ‘Actually, it’s in the storm cellar.’

Wanneer

Vanaf 4/9 elke woensdag omstreeks 19u15 op Kanaal2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content