SLUMDOG MILLIONAIRE **

'SLUMDOG MILLIONAIRE'. Met acht Oscars bekroonde 'poverty porn'.

Zaterdag 4/6, 21.05 – één. Danny Boyle en Loveleen Tandan met Dev Patel, Saurabh Shukla, Anil Kapoor. GB-IND 2008.

De kijk van Britten op hun ex-kolonie India heeft al memorabele cinema opgeleverd met A Passage to India als episch hoogtepunt. Die E.M. Forsteradaptatie van David Lean moest het met twee Oscars stellen, zes minder dan Slumdog Millionaire, een hyperdynamisch feelgoodsprookje over een ongeletterde achttienjarige theejongen uit de sloppenwijken van Mumbai die op het punt staat om 20 miljoen roepie te winnen in de tv-quiz Who Wants to be a Millionaire?

Danny Boyles met kleurrijke Bollywoodpunch geserveerde mix van sentiment en levenskracht in de schrijnende ellende was de verrassing van het jaar. Bovendien sluit deze qua stijl nog het meest aan bij Trainspotting, zijn cultfilm over junks in Edinburgh die met een wereldwijde prent van 377 miljoen dollar zijn meest succesvolle recette tot nog toe bleek. Toch werd hij niet overal gunstig onthaald.

Deze adaptatie door scenarist Simon Beaufoy ( The Full Monty, 127 Hours) van Vikas Swarups bestseller Q&A is de antipode van Los olvidados, Luis Buñuels klassieker over overleven in de Mexicaanse sloppenwijken. Ook Boyle toont de morele verdorvenheden in de marge van het hyperkapitalistische India – van kindermishandeling tot religieuze intolerantie – maar hij doet dat met zoveel formeel vuurwerk en een zodanig manipulatief verhaal dat tegenstanders de term ‘ poverty porn’ lieten vallen.

De juiste antwoorden op de vragen kent theejongen Jamal Malik van het straatleven, een verleden dat in flashbacks ontrafeld wordt terwijl Jamal aan het quizzen is of op het politiebureau gemarteld wordt op verdenking van vals spelen. Die structuur komt soms geforceerd over, maar als fabel over het toeval en volharden in de liefde geldt Slumdog Millionaire als een van positivisme vibrerende melodramatische fantasie tegen de flitsende achtergrond van modern India.

Boyle kreeg heel wat kritiek te slikken omdat de kindsterretjes uit de krotwoningen onderbetaald zouden zijn, al heeft hij een fonds voor hen opgericht. Intussen werkt hij aan de regie van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen en aan Trance, een remake van een Britse misdaadfilm over een mislukte kunstroof.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content