Hoe lang kan een hype blijven duren?

De feiten

Het begon midden 2016, toen Thaise youtubers tutorials begonnen te filmen waarin ze met knutsellijm, water, vloeibaar wasmiddel en kleurstof slijm maakten. Een zomer lang verspreidde de trend zich via YouTube, waarna begin 2017 zowat elk kind met slijm aan de slag ging. Het had de nieuwe kinderhype moeten zijn, een kinderhype die zoals dat gaat even snel weer overwaaide. Alleen: die fidgetspinner ligt ondertussen in een lade te verkommeren, maar slijm zijn uw kinderen nog altijd niet beu.

Meer zelfs: de obsessie lijkt alleen maar meer uit de hand te lopen. Knutselwinkels kampen met lijmtekort. Lenzenproduct met borax, een veelgebruikt slijmingrediënt, is bijna permanent uitverkocht. Elmer’s Glue, een Amerikaanse lijmfabriek, en Rio Tinte, producent van borax, moeten uitbreiden. De slijmindustrie is een feit.

Er zijn zelfs slijmcelebrity’s. De Amerikaanse Karina Garcia, een serveuse die in haar vrije tijd knutselvideo’s maakte, ging twee en een half jaar geleden met een Pinterest-recept aan de slag en zette het slijmresultaat op YouTube. Vandaag heeft de ‘Slime Queen’ 7,5 miljoen subscribers op YouTube, staan er drie DIY-boeken op haar naam en woont ze in een huis met zes slaapkamers, een slijmstudio, een zwembad, een bubbelbad, een gamekamer en een guesthouse in de tuin . Gekocht met slijmgeld.

En er zit nog rek op de hype: ook volwassenen gaan aan het slijmen. Doe-het-zelvers verkopen hun creaties op Etsy. Instagram puilt uit van de hippe slijmfoto’s. Er is magnetisch slijm, er is regenboogslijm met glitters, er is relaxatieslijm met lavendelgeur. Er is zelfs ecologisch slijm: aangezien borax biologisch niet afbreekbaar is, ontstond er een beweging in de slijmwereld die pleit voor het gebruik van chia- of lijnzaad en maïzena.

We leven in een gekke wereld.

De grafiek

De trivia

– Nog meers slijmcelebrity’s: de dertienjarige Theresa Nguyen verdient maandelijks zo’n 2500 euro aan haar YouTube-kanaal en het verkopen van slijm. Geld dat ze naar eigen zeggen spaart om naar college te gaan. Daar kunnen uw kinderen nog iets van leren.

– Zoek in YouTube op ‘crunchy slime ASMR’ en alles wordt raar.

– Ook Beck – de muzikant, ja – is helemaal into slime. Zoals vorig jaar bleek uit zijn videoclip voor Colors. Verwacht u aan 4 minuten en 20 seconden slijm kneden. Op Twitter gaf hij zijn verbaasde fans antwoord: ‘Ik weet waarschijnlijk te veel over slijm. Het is een heuse industrie in mijn huis. Je bent nooit helemaal voldaan. Slime fulfillment is iets ongrijpbaars.’

– Soms vloeien hypes perfect samen. Zo kunt u uitmuntend slijm maken met Tide-pods.

Slijm

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content