Slaapstoornis – Undercoveragent Darwyn Al-Sayeed duikt weer onder in het moslimterrorisme, in het tweede seizoen van ‘Sleeper Cell’.
Reeks: ***
Extra’s: **
(Paramount)
Reeks. ‘Het probleem is dat de uitzendslots voor buitenlandse reeksen heel erg beperkt zijn en het heeft natuurlijk geen zin om een reeks aan te kopen waarvoor we dan uiteindelijk geen plaats vinden in het programmaschema.’ Zo antwoordden de mensen van Canvas onlangs in De Morgen op de vraag waarom series als The Wire of Mad Men er niet uitgezonden worden. Die uitleg is natuurlijk grappig als je ziet hoe er op Canvas op zaterdagavond al sinds mensenheugenis een Britse krimi geprogrammeerd staat en de laatste jaren zelfs twee na elkaar, maar goed: we kunnen er inkomen dat The Wire of Mad Men bij de grote zenders geen voet tussen de deur krijgen, want die series staan natuurlijk niet garant voor hoge kijkcijfers.
Dat Sleeper Cell in zijn korte bestaan – dit tweede seizoen uit 2006 is ook het laatste – nooit te zien is geweest op de Vlaamse televisie, daar kunnen we dan weer moeilijker bij. Deze actie-serie behandelt immers een van de meest prangende onderwerpen van het moment – het moslimterrorisme – en doet dat bovendien op een manier die je bij je nekvel grijpt. In Sleeper Cell draait alles rond Darwyn Al-Sayeed, een Amerikaanse moslim die voor de FBI werkt als undercoveragent. Hij infiltreert in zogenaamde ‘sleeper cells’, organisaties van moslimextremisten die ogenschijnlijk geïntegreerd zijn in de Amerikaanse samenleving, maar eigenlijk een aanslag plannen. In het eerste seizoen wilde de sinistere Faris al-Farik een chemische aanval uitvoeren op een winkelcentrum, maar Al-Sayeed kon hem met succes dwarsbomen. Nu zijn er echter enkele andere extremisten opgestaan die het werk van al-Farik – die ondertussen in de gevangenis zit – willen voortzetten, en dus moet Al-Sayeed opnieuw de hort op.
Je zou het niet meteen verwachten van een Amerikaanse serie, maar eigenlijk biedt Sleeper Cell een redelijk genuanceerde kijk op moslims en terrorisme: via het personage van Al-Sayeed wordt immers duidelijk gemaakt dat de meeste moslims in de VS vredelievende burgers zijn die ook met afschuw kijken naar de wreedheden van hun ‘geloofsbroeders’. Maar los daarvan is Sleeper Cell vooral acht afleveringen spannende televisie, rond een undercoveragent die op de tippen van zijn tenen moet lopen om niet ontdekt te worden (en die dat zo goed doet dat hij op een bepaald moment zelfs de leider van de ‘sleeper cell’ wordt) en over de strijd van de FBI en de CIA tegen de terreur.
Extra’s. Twee korte docu’s: The Enemy Within, waarin wordt nagegaan hoe dicht de verhalen bij de realiteit aansluiten, en Islam Dictionary, waarin enkele begrippen uit de islam die in de reeks aan bod komen, worden toegelicht.
Win 3 exemplaren van Sleeper Cell – Seizoen 2. Zie pagina 6. Trakteert op KNACKfocus .BE
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier