Straks trakteert Leuven Kort ons opnieuw op tal van uiteenlopende kortfilms. Misschien schrijft één daarvan wel filmgeschiedenis, zoals deze tien kortfilmklassiekers.

LE VOYAGE DANS LA LUNE (GEORGES MÉLIÈS, 1902)

De voormalige Franse illusionist Georges Méliès kroont zich tot peetvader van de fantastische film – en de special effects – met deze ruimtereis naar de verhalen van Jules Verne en H.G. Wells.

THE GREAT TRAIN ROBBERY (EDWIN S. PORTER, 1903)

Edwin S. Porter, voormalig medewerker van Thomas Edison, schiet de allereerste western én close-up uit de filmgeschiedenis. De Amerikaanse cinema is geboren.

ENTR’ACTE (RENE CLAIR, 1924)

Rene Clair pimpt de stomme slapstickkomedies tot dadaïstische gekte, met dansende eieren en verdwijnende ballerina’s. Oorspronkelijk bedoeld als balletintermezzo, naar een idee van Francis Picabia, met muziek van Erik Satie en gastoptredens van Marcel Duchamp en Man Ray.

UN CHIEN ANDALOU (LUIS BUÑUEL, 1929)

Oogballen die met een scheermes worden doorkliefd, priesters die piano’s voortslepen en mieren die uit handen komen gekropen: Luis Buñuel en Salvador Dali heten u welkom in hun surrealistische droomwereld.

ZÉRO DE CONDUITE (JEAN VIGO, 1933)

Jean Vigo verwerkt zijn kostschoolherinneringen tot een subversieve aanklacht tegen het conservatieve Franse onderwijssysteem. Indertijd in de ban geslagen, later ingehaald als invloedrijk meesterwerk en voorloper van de nouvelle vague.

LE BALLON ROUGE (ALBERT LAMORISSE, 1953)

Een rode ballon volgt een jongen door de straten van Parijs. Een magische, zowel met een Oscar als een Gouden Palm bekroonde jeugdklassieker.

LA JETÉE (CHRIS MARKER, 1962)

De experimentele Franse filmmaker Chris Marker knutselt een postnucleair sciencefictionverhaal ineen met enkel zwart-witte stills. Terry Gilliams Twelve Monkeys is een hommage aan dit kunststukje, net als David Bowies videoclip voor Jump They Say.

SCORPIO RISING (KENNETH ANGER, 1963)

Beeldenfetisjist Kenneth Anger mixt rock-‘n-rolldeuntjes, nazibikers en katholieke iconografie in deze subversieve, homo-erotische tegencultuurklassieker. De eerste film met een rock-‘n-rollsoundtrack.

THRILLER (JOHN LANDIS)

John Landis laat Michael Jackson in een weerwolf muteren in deze veertien minuten durende moeder aller MTV-clips. De gelijknamige wereldhit, met de voice-over van horrorlegende Vincent Price, krijg je er gratis bovenop.

LUXO JR (JOHN LASSETER, 1986)

Pixarprofeet John Lasseter beamt de animatiefilm het digitale tijdperk in met dit volledig met de computer gegenereerde filmpje over een klein, dartel bureaulampje. Pixar hield er zijn logo aan over.

DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content