Film: **** Extra’s: **** (Warner Home Entertainment)

Film Er kan over gediscussieerd worden of Singin’ in the Rain (1952) van Gene Kelly en Stanley Donen inderdaad de beste musical aller tijden is (wat gedacht van Donens Funny Face en Vincente Minnelli’s Meet Me in St. Louis en The Band Wagon?). Niemand kan echter ontkennen dat de perfectie van deze MGM-klassieker zelden of nooit werd geëvenaard. Singin’ in the Rain is een welhaast uniek voorbeeld van een volmaakte integratie van muziek, dans en verhaal, tegen de achtergrond van de satirisch geobserveerde overgang van de stille film naar de geluidsfilm.

Speciaal voor deze dvd werd de glorieuze Technicolorfotografie digitaal gerestaureerd, zodat de onsterfelijke muzikale nummers als fonkelnieuwe attracties op het scherm dansen, van de uitgepuurde eenvoud van het titelnummer (Gene Kelly dansend, zingend en springend met een paraplu in een studiostraat waar de regen met bakken uit de hemel valt) tot de uitbundige explosie van dans, decor, kleur en beweging in het geëlaboreerde ballet The Broadway Melodie.

Extra’s Het bonusmateriaal maakt van deze 2-disc Special Edition een feestelijke duik in de gloriejaren van de MGM-musical. De commentaartrack bundelt getuigenissen van de belangrijkste betrokkenen (op Gene Kelly na) en bewonderaars ( Moulin Rouge-regisseur Baz Luhrmann en historicus Rudy Behlmer). De scenaristen van Singin’ in the Rain kregen van producer en liedjesschrijver Arthur Freed de opdracht een musical te maken vertrekkende van Freeds oude songs van het eind van de jaren twintig en op deze dvd kan je film ook bekijken onderbroken door de oorspronkelijke uitvoeringen. Op de tweede schijf zijn nog eens apart een dozijn fragmenten te zien uit de films waarin de songs voor het eerst te horen waren. Voorts ook scènes uit sleutelfilms uit de moeizame overgangsperiode naar de geluidsfilm, een ‘ making of‘, een schitterende documentaire van anderhalf uur over de ‘Freed unit at MGM’, een ‘ outtake‘ van het You Are My Lucky Star-nummer, scoring sessies en een ‘ paasei‘ (verborgen extra).

door Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content