Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

VAN DE JODEN NIETS DAN GOEDS – Met ‘Lookout Mountain, Lookout Sea’ – 33 minuten heerlijke indiepop, countryrock en americana – leveren Silver Jews de beste plaat uit hun carrière af.

Lookout Mountain, Lookout SeaDrag City indiepop

De Getuige van Jehova die daarnet voor de vijfde keer deze week naar onze ‘ontvankelijkheid voor Het Woord Gods’ kwam polsen, zal er wellicht anders over denken, maar als trouwe lezer van deze kolommen weet u dat wij onze woorden doorgaans wikken op een apothekersschaaltje. Welaan dan: Suffering Jukebox is met enkele olympische zwembadlengtes voorsprong de mooiste song die wij het afgelopen jaar hebben gehoord.

Hij staat op Lookout Mountain, Lookout Sea, de zesde langspeler van Silver Jews, en hij vertelt het trieste verhaal van een tot de schroothoop veroordeelde jukebox die met zijn laatste krachten steeds weer dezelfde countrywijsjes debiteert. ‘You got Tennessee tendencies and chemical dependencies’, snikt David Berman. Waarna echtgenote Cassie op haar eentje een heel vrouwenkoor incarneert en het nummer – een countrysong, of wat had u gedacht? – gaandeweg vervelt tot een popklassieker in de traditie van Burt Bacharach.

De meeste hedendaagse groepen zouden na één zo’n prijsbeest genoegzaam achteroverleunen. Maar niet Silver Jews. Van het met kristalheldere gitaren opgesmukte What Is Not But Could Be If, over Het Leven Zoals Het Zou Kunnen Zijn, tot het hartverscheurende We Could Be Looking For The Same Thing, over een ontluikende maar onmogelijke liefde: Lookout Mountain, Lookout Sea zapt van het ene hoogtepunt naar het andere.

Wég zijn de gitaarexperimenten en lofi-geluidjes die de vroege platen van Silver Jews – toen nog mét Stephen Malkmus – hun schizofrene karakter verleenden. Deze zesde plaat blinkt uit in eenvoud en gemoedelijkheid. De sfeer zit even los als een positiejurk rond de lendenen van een anorexia-patiënte. En de bariton van David Berman, een wonderlijke symbiose van Lee Hazlewood, Frank Zappa en Johnny Cash, is zelden zo mooi tot zijn recht gekomen. Tel daarbij het ongemeen sterke songmateriaal en Lookout Mountain, Lookout Sea is voor liefhebbers van americana, indiepop en countryrock een mer à boire. Vandaar dus: vier dikke Davidsterren voor Silver Jews.

DownloadtipS

Aloyisius, Bluegrass Drummer

Suffering Jukebox

San Francisco B.C.

Vincent Byloo

Partner Content