Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

20.30 – CANVAS

SILENT WITNESS

Slecht nieuws voor de fans van Silent Witness en vooral van hoofdrolspeelster Amanda Burton. Vorig jaar besloot de actrice dat ze genoeg had van Sam Ryan, de stuurse en hyperprofessionele gerechtsdokter uit de serie, en dat het tijd werd om andere horizonten op te zoeken (waaronder bijvoorbeeld de miniserie The Commander, onlangs nog op Vitaya te zien). Canvas begint vanavond aan seizoen acht, waarin de actrice afscheid neemt van de tv-serie die haar wereldberoemd heeft gemaakt. De nieuwe reeks bestaat uit vier dubbele episodes en in de eerste van die dubbelaars houdt Sam Ryan ermee op.

Waarom heb je beslist om er een punt achter te zetten?

Amanda Burton: Omdat ik niet tot het einde van mijn dagen met Sam Ryan geassocieerd wilde worden. Ik heb in de loop der jaren een sterke spirituele band opgebouwd met het personage, in die mate zelfs dat ik me begon af te vragen in welke mate ik Sam vorm heb gegeven en Sam mij. Daarom wil ik op het hoogtepunt stoppen, als eerbetoon.

Dankzij Silent Witness groeide je niet alleen uit tot de populairste tv-actrice van Groot-Brittannië, uit peilingen bleek ook dat jij de vrouw bent waar andere vrouwen het meest naar opkijken.

Burton: Ja, het is natuurlijk geweldig om zoiets te lezen, maar aan de andere kant is het ook triest. Want ik denk dat het vooral komt doordat er zo weinig andere vrouwelijke rolmodellen zijn op televisie. Bij ons in Groot-Brittannië heb je Prime Suspect en Silent Witness, maar daar houdt het dan ook op.

Wat vond je eigenlijk van Witless Silence , de sketch waarin French & Saunders ooit de plechtstatige sfeer van de reeks parodieerden?

Burton:(lacht) Het was heel vreemd om dat te zien. Ik zat te kijken en dacht bij mezelf: O mijn god, gedraag ik me echt zo ernstig? Ik heb eerlijk gezegd daarna tijdens de scènes waarin we een lijk opensneden nog heel vaak het gevoel gehad dat ik in een parodie zat.

Nationale Wetenschapsquiz 2005 Twaalfde editie van de tv-quiz waarin twee teams professoren wetenschappelijke problemen moeten oplossen (22.15 – Ned3) Arctic Warrior BBC-documentaire over het harde leven van ijsberen op de Noordpool (22.15 – Canvas) Smack The Pony Christmas Specials Eerste deel van de tweedelige kerstspecial van de Britse sketchcomedy – deel twee is volgende week zaterdag (23.05 – Canvas).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content