SILENT BUT DEADLY

Dimitri Dewever medewerker Trends

Eliteagent Sam Fisher trekt in Splinter Cell: Blacklist ten strijde tegen een snode terroristische groepering die het op de Verenigde Staten gemunt heeft.

ACHTERGROND De Splinter Cell-reeks gaat al een goeie tien jaar mee. In de eerste episodes stond geruisloos infiltratiewerk centraal: meteen dé reden waarom de serie hoofdzakelijk werd geapprecieerd door hardcoregamers met stalen zenuwen. Door de jaren heen sloop er wat meer actiewerk in de gameformule. Bij het gloednieuwe Blacklist is stealth nog steeds de eerste optie, maar wie tijdens de vele sluipmissies toch wordt betrapt, kan zich meestal ook uit de slag trekken met gericht schiet- en dekkingswerk. Liefst 450 mensen werkten bijna drie jaar lang aan wat de grootste en duurste episode tot nog toe genoemd mag worden: de graphics oogden nog nooit zo scherp.

ANTI(TERREUR)HELD Blacklist draagt nog steeds de goedkeurende stempel van spionageschrijver Tom Clancy. Je mag je dus opnieuw verwachten aan heel wat politieke en internationale intriges. Protagonist Sam Fisher kreeg daarentegen een grondige make-over. Niet alleen heeft hij een verjongingskuur achter de rug, ook de vertrouwde stemacteur Michael Ironside werd na vijf episodes vervangen door een nieuwkomer. Dat is voor doorgewinterde fans van de reeks aanvankelijk even schrikken, maar went wel na enkele uren spelen. Er was nu eenmaal nood aan vernieuwing, aangezien de franchise na Conviction (2010) schaakmat gezet dreigde te worden.

VERHAAL Sam staat deze keer aan het hoofd van een nieuwe antiterreureenheid die rechtstreeks in opdracht van de Amerikaanse president opereert. Een mysterieuze groep onruststokers bedreigt de VS en beslist elke week een aanslag te plegen. De chaos zal pas stoppen wanneer de Amerikanen al hun militairen in meer dan 150 landen terugfluiten. Meteen een geldige reden om met een geheim spionagevliegtuig de halve wereld rond te trekken en onderweg met een team specialisten vuile werkjes op te knappen. Gevangenen bevrijden, informatie ontfutselen, doelwitten uitschakelen en tijdig op locaties arriveren én reageren: de opdrachten en omgevingen zijn diverser en groter dan ooit.

VERDICT Blacklist speelt tegelijkertijd anders en vertrouwd. Enerzijds is de nachtelijke schaduwsfeer zeer herkenbaar, anderzijds werd het spektakelniveau opgedreven en vinden de sluipkarweien ook vaak overdag en op open locaties plaats. Er is een grotere verscheidenheid aan tactische keuzemogelijkheden: alle missies kun je op verschillende manieren oplossen én er zijn ook heel wat nevenopdrachten voorhanden die herspelen aanmoedigen. In die zin laat de game zich vergelijken met Hitman: Absolution (2012), al is de dynamiek hier iets groter. Tel daar de co-op missions en competitieve multiplayer-modus bij en je eindigt met een subliem stealthspel dat het genre herdefinieert.

SPLINTER CELL: BLACKLIST

PC, PS3, XBOX 360

UBISOFT

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

WIN 1X EXCLUSIEVE 5TH FREEDOM-EDITIE VAN SPLINTER CELL: BLACKLIST VOOR PS3. KIJK SNEL OP PAGINA 97.

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content