In de oosterse vechtkunst zijn eer en geestelijke kracht even belangrijk als spiermassa. …

Bart Vandormael

(PC)

In de oosterse vechtkunst zijn eer en geestelijke kracht even belangrijk als spiermassa. In de westerse vechtkunst wellicht ook, maar daar heb je geen boodschap aan als je gedropt wordt in het Japan van de zestiende eeuw. Shogun: Total War draait rond strijd-met-stijl, al blijft het natuurlijk een oorlogsgame waarin doden vallen, laat daar geen misverstand over bestaan. En eigenlijk dient het van mythes doordrenkte oude Japan vooral als decor. Maar het trucje werkt.

Je waant je een krijger met principes. Proficiat. Als het decor tot de verbeelding spreekt, dan is dat omdat het zo goed in beeld wordt gebracht. De actie speelt zich af in een volledige 3D-omgeving en wordt bovendien in real-time uitgevoerd. Regelmatig moet je overschakelen naar turn-based-strategie, een combinatie die zelden zo goed heeft gewerkt als hier. Overigens beschikken beide speltypes over hun eigen engine, wat maakt dat Shogun geen halfslachtig compromis is tussen beide genres. Je leger bestaat uit maximum 16 eenheden, die elk zijn samengesteld uit maximum 60 soldaten. Kies je voor speerdragers, ruiters of boogschutters? Een beetje van alles, zou je denken, maar dat kan jammer genoeg niet. Per seizoen en per regio mag je slechts een type manschap opleiden, niet meer. Bovendien moet je met je beperkte voorraad koku’s (rijkdom wordt gemeten in rijst) een onderkomen voor je manschappen voorzien. Het samenstellen van de troepen moet dus gepaard gaan met enig denkwerk. Naast soldaten kan je ook geestelijken en gezanten meenemen. Die gezanten worden op pad gestuurd om een vredesverdrag te sluiten of om de vijand te bespioneren. Maar voor die laatste taak kan je beter een beroep doen op shinobi’s en ninja’s, die zodanig zijn opgeleid dat ze onzichtbaar blijven voor de tegenstander. We willen maar zeggen: spelmogelijkheden in overvloed. En dat in een prachtig decor. Wat wil je nog meer?

Zoveel heisa als er gemaakt werd rond de film Planet Of The Apes, zo stil is het gebleven rond de game-uitvoering van de apenprent. Die zou binnen enkele weken al in de winkels moeten liggen. Voorlopig alleen in pc-versie, later in het jaar ook op GameBoy. Van PlayStation of Xbox is geen sprake. *** De Sega-klassieker Sonic The Hedgehog wordt opnieuw uitgebracht, niet voor pc of console, maar voor de PDA en de gsm. Die apparaten zijn vandaag even krachtig als het Game Gear-platform van Sega tien jaar geleden, vandaar het idee van de omzetting. De actiegames Heavy Gear en Heavy Gear 2 worden omgebouwd tot een 40-delige animatieserie. Die zal in België worden uitgezonden door VT4. * In de Verenigde Staten is de eerste lading Xbox-consoles in een recordtempo in voorverkoop van de hand gegaan. Vermits Microsoft noch winkelketen Toys R S willen verklappen om hoeveel consoles het precies gaat, dient het bericht met enige scepsis te worden behandeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content