SHERLOCK

BENEDICT CUMBERBATCH en MARTIN FREEMAN in 'SHERLOCK'. 'Elementary.'

Zaterdag 10/3, 20.40 – Canvas

‘Er is geen enkele garantie dat hij zal terugkeren’, zo verklaarde Steven Moffat voor de start van het tweede seizoen van Sherlock aan de BBC. Nadat hij in het schitterende, wervelende eerste seizoen de beroemde creatie van Arthur Conan Doyle nieuw leven had ingeblazen door de verhalen naar het hedendaagse Londen te transponeren, mocht Moffat een tweede reeks van drie afleveringen maken. Hij en kompaan Mark Gatiss besloten om meteen drie van de bekendste Sherlockmysteries aan te pakken: A Scandal in Bohemia, The Hound of the Baskervilles en The Final Problem, die elk in een modern jasje werden gestopt. Zoals Sherlockkenners weten, gaat The Final Problem (dat in de tv-serie herdoopt wordt in The Reichenbach Fall) over de ultieme strijd tussen Sherlock en zijn erfvijand professor Moriarty, en eindigt het verhaal met de twee die vechtend samen in een waterval neerstorten, een zekere dood tegemoet.

Wees niet bevreesd: Conan Doyle was wel van plan geweest om Sherlock effectief samen met The Final Problem te begraven, maar zijn personage bleek zo populair dat hij hem opnieuw tot leven moest wekken – in het daaropvolgende verhaal, The Adventure of the Empty House, bleek plots dat de detective zijn eigen dood in scène had gezet. Eigenlijk geldt voor Moffat en Gatiss hetzelfde: hun Sherlock heeft zo veel succes in Groot-Brittannië – het eerste seizoen won een Bafta voor beste dramaserie, en de reeks haalt gemiddeld ongeveer 8 miljoen kijkers – dat het ondenkbaar was dat ze er al na zes afleveringen een punt achter zouden zetten. Vlak na de uitzending van The Reichenbach Fall op de BBC zette Moffat een kort berichtje op Twitter, met de boodschap: ‘Of course there’s going to be a third series – it was commissioned at the same time as the second. Gotcha!’

Gelukkig maar, want net als in het eerste seizoen levert Sherlock in deze drie nieuwe afleveringen weer heerlijke televisie op, met spannende verhalen, scherpe dialogen en natuurlijk twee schitterende hoofdrolspelers – rijzende ster Benedict Cumberbatch als de detective en Martin Freeman uit The Office als dokter Watson. De twee hebben misschien niet hetzelfde glamourgehalte als Robert Downey Jr. en Jude Law uit de Sherlockfilms, maar ze vegen wel de vloer aan met hen, net zoals deze serie mijlenver boven de bioscoopfilm van Sherlock Holmes uitsteekt.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content