Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

ELEMENTAIRE TELEVISIE. BBC stopte Sherlock Holmes in een modern kleedje, en dat leverde een geweldige minireeks op.

Reeks: ****

Extra’s:

Dutch Film Works

Reeks. ‘Sherlock Holmes met een iPad’, zo promootte Canvas deze BBC-reeks over de avonturen van Sherlock Holmes in het Londen van vandaag, toen ze net na Nieuwjaar op tv werd uitgezonden. Een beetje een foute slogan, enerzijds omdat we in de drie afleveringen van dit eerste seizoen geen iPad hebben gezien (toegegeven: wel laptops, een iPhone en andere smartphones), anderzijds omdat deze serie veel meer is dan een hightechtversie van het 19e-eeuwse origineel rond de alwetende inspecteur .

Wat Sherlock zo sterk maakt, is dat scenaristen Steven Moffat ( Dr. Who) en Mark Gatiss ( The League of Gentlemen) de klassieke verhalen van Arthur Conan Doyle hebben omgesmeed tot erg hedendaagse, flitsende televisie met een hoog tempo, sterke dialogen en strakke plots. En dat terwijl ze er ook perfect in geslaagd zijn om de alombekende elementen uit Conan Doyles verhalen (het drugsprobleem van de detective, de rivaliteit met de sinistere Moriarty…) op een geloofwaardige manier naar onze tijd te verplaatsen.

Met deze reeks wordt ook duidelijk hoezeer de makers van de populaire ziekenhuisreeks House M.D. de inspiratie voor hun hoofdpersonage bij Conan Doyle hebben gehaald. Het geniale deductievermogen, de fascinatie voor schijnbaar onoplosbare raadsels, het gebrek aan empathie, de lastige relatie met hun sidekick Wilson/Watson, je moet al goed je best doen om bij deze Sherlock Holmes niet aan Gregory House te denken. Als Holmes in de eerste aflevering bijvoorbeeld bij de dood van een vrouw met blijdschap opmerkt dat er een seriemoordenaar aan het werk is en Watson hem tot enig mededogen probeert te bewegen door te zeggen dat er een lijk tussen hen in ligt, reageert de detective droog met: ‘Een juiste analyse, maar ik had gehoopt dat je wat dieper zou gaan.’ Dat is een scène die evengoed in House M.D. had kunnen zitten.

Momenteel zijn Moffat en Gatiss bezig aan de scenario’s voor een tweede seizoen van opnieuw drie afleveringen, en we kunnen alleen maar hopen dat ze hetzelfde hoge niveau van dit trio kunnen aanhouden. Zelfs als dat niet lukt, hebben de twee met Sherlock nu al bewezen dat een detective die ruim honderd jaar oud is veel modernere televisie kan opleveren dan alle Morses, Frosts en andere Dalziels samen. Geen extra’s.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content