Eerst gaven ze elkaar partij op de planken van West End en Broadway, nu mogen ze ook op pellicule een verbaal en psychologisch robbertje vechten. Michael Sheen versus Frank Langella, alias David Frost versus Richard Nixon.

Michael Sheen (David Frost)

Geboren. 5 februari 1969, Newport, Wales.

Woonplaats. Londen.

Opleiding. Old Vic Theatre School in Bristol.

Debuut. Maakt in Engeland meteen carrière in het theater in producties van de Royal Shakespeare Company. Breekt in 1999 door op Broadway als Amadeus in een reprise van Peter Shaffers gelijknamige toneelstuk.

Bekendste filmrollen. Vertolkte twee keer voormalig Brits premier Tony Blair in twee films van Stephen Frears: The Deal (2003) en The Queen (2006). Was eveneens twee keer te zien als vampierendoder Lucian in de Underworld-films en speelt in maart ook de hoofdrol in de prequel Rise of the Lycans. Voor de rest laat Sheen zich vooral met bijrollen opmerken, zoals in Stephen Frears’ Mary Reilly (1996), Stephen Fry’s Bright Young Things (2003), Ridley Scotts Kingdom of Heaven (2005) en Edward Zwicks Blood Diamond (2006).

Trivia. Was jarenlang samen met actrice Kate Beckinsale, met wie hij een 9-jarig dochtertje: heeft, Lily Mo.

Frank Langella (Richard Nixon)

Geboren. 1 januari 1938, Bayonne, New Jersey, VS.

Woonplaats. New York.

Opleiding. Drama aan de Universiteit van Syra-cuse, New York.

Debuut. Maakt vooral faam als veelzijdig theater-acteur en treedt voor het eerst in de spotlights in Edward Albee’s Seascape. Speelt daarna de titelrol in Edward Gory’s Dracula en herneemt die rol in John Badhams filmversie uit 1977. Verdere hoogtepunten in zijn vier decennia omspannende theatercarrière: zijn bekroonde rollen in August Strindbergs Peer Gynt, Noel Cowards Present Laughter en Peter Morgans Frost/Nixon waarvoor hij vorig jaar een Tony Award kreeg.

Bekendste filmrollen. De karakterveteraan wordt genomineerd als meest beloftevolle acteur voor Diary of a Mad Housewife (1970) van Frank Perry en speelt daarna ook leads in The Twelve Chairs van Mel Brooks (1970) en La Maison sous les arbres van René Clément. Later legt Langella zich vooral toe op bijrollen, zoals in de cultfilms Master of The Universe (1987), And God created Woman (1988) en Cutthroat Island (1995). Was recent nog te zien in Good Night and Good Luck (2005) en Superman Returns (2006), én heeft voor 2009 de sciencefictionthriller The Box van Richard ‘ Donnie Darko‘ Kelly in de steigers staan. Is voor zijn rol als Nixon genomineerd als beste acteur in de categorie drama bij de Golden Globes.

Trivia. Was een paar jaar de levensgezel van Whoopie Goldberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content