SHARKWISE

Haai met Belg: MARC SLUSZNY waagt zich tussen de witte haaien.

Woensdag 8/8, 20.55 – Discovery Channel

In Sharkwise, de eerste Belgische productie op Discovery Channel, neemt nationale waaghals Marc Sluszny een frisse duik tussen de witte haaien, zonder kooi. Maar wel met de stem van Martin Sheen.

‘Toen ik in De laatste show kwam om er te vertellen over mijn duiktocht naar het wrak van de Britannic (het nog grotere zusterschip van de Titanic, ook gezonken, nvdr.) kreeg ik als slotvraag: en wat is het volgende dat je wilt doen? Zwemmen met witte haaien, antwoordde ik. Iedereen moest lachen, maar de volgende dag kreeg ik telefoon van een firma gespecialiseerd in onderwaterfilms’, vertelt Sluszny, die onlangs nog het record verticaal lopen op zijn naam zette middels een spurtje tegen de gevel van de Belgacomtorens in Brussel.

Waarom wilde je, zonder bescherming, met witte haaien zwemmen?

MARC SLUSZNY: Ik heb ooit een foto gezien van een duiker die, zonder kooi in de buurt, naast haaien zwom. Dat wilde ik ook. Tegelijk boezemen die geweldige beesten mij angst in. Zelfs na het geweldige avontuur van Sharkwise blijf ik uit mijn doppen kijken als er haaien in de buurt zijn.

Als kleine Belg een onderwaterdocumentaire maken, dat is wellicht niet evident?

SLUSZNY: Nee, uiteindelijk zijn we alles samen twee jaar in de weer geweest: plannen, sponsors zoeken, me omringen met de juiste medewerkers… Gelukkig vond ik met Kinepolis vrij vlug een enthousiaste coproducent. Toen we al een vroege, korte versie van 20 minuten hadden getoond, belde Discovery Channel USA. Zij waren geïnteresseerd om mee te werken aan een langere versie. En zo ben ik de eerste Belg die een documentaire mag maken voor Discovery. Dat vind ik wel een hele eer.

Voor de regie vroeg je Lieven Debrauwer. Een verrassende keuze, toch?

SLUSZNY: Absoluut, hij is helemaal mijn tegenpool. Lieven kan bijvoorbeeld niet zwemmen. Maar ik wist van zijn bekroonde films Confituur en Pauline & Paulette dat hij een rasverteller is. Hij bleek dan ook de juiste man om Sharkwise te maken. Het is een langere documentaire geworden die ook in de bioscoop te zien is. Dan moet je kunnen wedijveren met Tom Cruise. Lieven is erin geslaagd het verhaal geweldig boeiend te vertellen: als kijker zit je op het puntje van je stoel om te zien hoe het afloopt.

Je hebt een indrukwekkende stem gestrikt voor het commentaar: Martin Sheen. Hoe heb je hem kunnen overtuigen?

SLUSZNY: Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, vooral omdat je eerst een legertje bijzonder lastige agenten moet zien te overtuigen. Maar eenmaal we met Martin Sheen zelf in de opnamestudio in LA zaten, ging het prima: hij bleek een geweldig joviale mens, én toegewijd. Aan het einde van de dag vroeg hij nog één extra take om de hele tekst nog eens in te lezen, zodat alles goed zat.

Ik wilde een warme, karaktervolle stem. Aanvankelijk heb ik Richard Dreyfuss geprobeerd. Dat zou mooi geweest zijn – hij is de laatste overlevende hoofdrolspeler van Jaws – maar zijn agenda liet het uiteindelijk niet toe. Martin Sheen hapte toe vanwege het ecologische aspect van onze documentaire. Jaarlijks worden 60 miljoen haaien gedood. Ze hebben onterecht een negatieve reputatie. Het zijn geen moordenaars. Kijk naar Sharkwise, je zult zien dat het hypergevoelige en intelligente dieren zijn.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content