Blote borsten, een brandend kruisbeeld of een halflege whiskyfles… zeker in Amerika, het land van Tipper Gore’s Parental Advisory en visioenen van imaginaire massavernietigingswapens, is het vaak voldoende om de schaar te zetten in een video. Van de meeste clips worden tegenwoordig dan ook twee of meerdere versies, een stoute en een gezinsvriendelijke, ingeblikt in de hoop de censuur te omzeilen en vooral in de hoop om toch maar genoeg controverse los te weken.

Het censureren en bannen van videoclips – door de talloze bleeps en zwarte vierkantjes is er van een zichzelf respecterende gangsterrapvideo alvast nog nauwelijks wat te horen of te zien – door commerciële muziekstations is dan ook vaak een oefening in mercantiele hypocrisie. Zo wordt voor tienen moord en brand geschreeuwd als de lolita’s van TaTu mekaar nog maar een zedige tong draaien, terwijl MTV je nauwelijks een uurtje later alweer gulzig trakteert op The Most Controversial Videos, een programma bevolkt door halfnaakte dellen, androgyne godslasteraars en muzikaal begaafde Tourette-patiënten. Maar dan liggen de meisjes van TaTu allang in hun bed natuurlijk, slechts gehuld in een sponsen ponnetje en… (explicit content) Niettemin: vijf controversiële clips waarvan u natuurlijk weer nog nooit heeft gehoord.

ME SO HORNY

2 live crew, 1989

Lil’ Kim trippelt tegenwoordig in afgetapete tepels over het podium en Snoop Dogg houdt zich onledig met onvervalste huis-tuin-en-keuken-porno, dus het is moeilijk te geloven dat dit clipje indertijd zoveel deining wist te veroorzaken. Tenslotte hebben we deze machorijmelarij – een fat bastard die halfnaakte wijven wat geile dingen oplepelt – ondertussen wel 10.000 keer gezien. Niettemin werd 2 Live Crew een tijdlang door MTV van het scherm geweerd, wat later zou resulteren in het venijnige Banned in the USA, een nummer waarvoor Bruce Springsteen hen graag zijn Born in the USA-deuntje leende.

I WANT YOUR SEX GEORGE MICHAEL, 1989

GEORGE MICHAEL, 1989

Over welke invulling van het minnespel George Michael het in deze videoclip precies had, zouden we pas ontdekken toen hij later in de herentoiletten van Beverly Hills werd gevat met de broek rond de enkels gestroopt. Ook al hoefde je nu niet meteen het achterneefje van Rasti Rastelli te zijn om dit te raden. Niettemin wist Michael, in meerdere betekenissen van Griekse afkomst, ook met deze clip al de nodige keet te schoppen, door een openlijk pleidooi te houden voor vrije en gêneloze seksualiteit – en dat in volle aids-crisis. Met een bloedmooie babe die naakt in Michaels bed ligt te rollen. Het verkeerde adres meegekregen?

JUSTIFY MY LOVE MADONNA, 1990

MADONNA, 1990

Begin jaren negentig werd Madonna kennelijk geplaagd door hormonale disfuncties die uiteindelijk zouden resulteren in een plotse opwelling van exhibitionisme: het behoorlijk expliciete fotoboek Sex, de weinig verhullende nepdocumentaire In Bed with Madonna én als vier minuten durende samenvatting deze lijzig sensuele, in prachtig zwart-wit gevatte video van Jean-Baptiste Mondino, die een in zwarte lingerie gehulde Madonna in een hotel liet rollebollen met een stel in SM-pakjes van Gaultier gesnoerde jongens en meisjes.

CLOSER

NINE INCH NAILS, 1994

Mark Romanek bracht gelukkig geen al te letterlijke interpretatie van de lyrics (over een brutaal bedongen orgasme dat je dichter tot God zou brengen), maar plaatste NIN-opperhoofd Trent Reznor wel in een akelig, postgotisch decor vol diabolische symbolen, SM-attributen, grimassende freaks en uiteengereten karkassen die zo uit de verwrongen schilderijen van Francis Bacon leken gerukt. Marilyn Manson hield er alvast de nodige inspiratie voor zijn garderobe en mascara aan over.

SMACK MY BITCH UP

THE PRODIGY, 1997

THE PRODIGY, 1997

Nog steeds het toppunt van de controversiële video, deze even hondsdolle als briljante clip van Jonas Akerlund waarin je, door de ogen van een wel erg verrassende protagonist, meegesleurd wordt naar een ranzig bordeel om er liters whisky door de keel te gieten, in de tieten te knijpen van stripteasedanseressen, het meubilair op de kop van de cliënteel te mikken, een kloeke lijn coke door de neusvleugels te jagen, een potje te kotsen op het toilet en met een hoertje tussen de lakens te duiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content