SEE EMELI PLAY

Wie een song schrijft voor een ander, valt zelf weleens in de prijzen. Dit jaar verschijnen songs van Emeli Sandé op onder meer nieuwe albums van X-Factor-relict Leona Lewis en gewezen WAG en Girls Aloud-zangeres Cheryl Cole. De afgelopen drie jaar zag haar muzikale orderboekje er als volgt uit:

CHIPMUNK

DIAMOND RINGS

JULI 2009

Een nummer dat ze naar eigen zeggen uit haar mouw heeft geschud terwijl ze de woonkamer stond te stofzuigen. De Britse hiphopsensatie Chipmunk liet Sandé meezingen in het refrein en scoorde er een top 10-hit mee.

WILEY

NEVER BE YOUR WOMAN

FEBRUARI 2010

Deze clubhit deed het nóg beter in de charts. En Never Be Your Woman mag gerust een sterk staaltje postmodernisme worden genoemd: het nummer bevat een sample uit een song ( Your Woman van White Town) die zelf óók al een sample bevatte ( My Woman van Al Bowlly). Ga gerust even zitten, ja.

TINIE TEMPAH

LET GO

OKTOBER 2010

Een track waaraan Emeli Sandé meeschreef voor het bijzonder dubieus getitelde Disc-Overy, de debuutplaat van de over het Kanaal razend populaire rapper Tinie Tampah. De plaat haalde dubbel platina en leverde Tempah twee Brit Awards op.

ALESHA DIXON

RADIO

NOVEMBER 2010

Het hoeven niet altijd vuilbekkende mothafucka’s te zijn. Radio componeerde ze samen met haar vaste producer Naughty Boy voor Alesha Dixon, model, tv-presentatrice en – last but certainly not least – laureate van Strictly Come Dancing, jaargang 2007. In de populaire Klaas Remix duikt ouwe bekende Wiley nog eens op.

PROFESSOR GREEN

READ ALL ABOUT IT

OKTOBER 2011

Een song waarvoor ze ’s Professors pen vasthield en waarop ze de backings verzorgt – een aangenaam tegenwicht voor de rauwe tekst over de familiale trubbels die volgden op de zelfmoord van zijn vader. Het nummer staat ook op Sandés eigen debuut én werd in het Italiaans uitgebracht onder de welluidende titel Tutto Quello Che Devi Sapere – het is eens iets anders dan Gente di Mare.

SUSAN BOYLE

THIS WILL BE THE YEAR

NOVEMBER 2011

Het hoeven niet altijd vuilbekkende mothafucka’s te zijn, deel twee. Zelfs voor ouwe taart Susan Boyle mocht Sandé songleverancier spelen. Ze schreef This Will Be The Year voor haar derde langspeler. En ze bevindt zich daarmee in uitstekend gezelschap, want mamzel Boyle zingt op Someone To Watch Over Me ook covers van Joni Mitchell, Depeche Mode, George & Ira Gershwin en ABBA-leden Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Dölletjes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content