Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Bohemian rhapsody in blues – Seasick Steve, een poor lonesome cowboy op jaren, krijgt op zijn succulente nieuwe plaat versterking van Emmylou Harris, Nick Cave en – juicht! – Grinderman.

I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It Left ***

blues

WarnerEnkele jaren geleden leidde Seasick Steve nog een doelloos zwerversbestaan. Vandaag is hij een mondiaal gerespecteerde bluesmuzikant die ’s werelds grootste festivals aandoet, het nummer van Nick Cave op speed dial heeft staan en Emmylou Harris gewoon met Emmy mag aanspreken. Van dakloze hobo en recidiverende ex-con tot muzikale wereldster in slechts enkele maanden tijd: het is een upgrade waarvoor zelfs Jan Coene en Didier Bellens – een paar I’m not worthy’s prevelend – hun hoed afnemen.

Seasick Steve groeide in de jaren 40 op in Californië, leerde op zijn achtste gitaar spelen en vluchtte op zijn dertiende weg van zijn ouderlijke huis en stiefvader met losse handjes. Tijdens zijn daaropvolgende omzwervingen kwam hij onzacht in aanraking met de arm der wet en belandde hij van de ene bak in de andere nor. Gelukkig leerde hij en cours de route ook Lightnin’ Hopkins, Joni Mitchell en John Lee Hooker kennen en uiteindelijk ook zijn vrouw, met wie hij naar Noorwegen trok. Daar nam hij in 2006 zijn debuut-cd op, een ouderwetse bluesplaat, die na zijn inmiddels legendarische passage in Later With Jools Holland zowaar de Britse hitlijsten in tuimelde.

Ondertussen is Seasick Steve – bij zijn reclasseringsambtenaar bekend als Steve Wold – niets minder dan een cultfiguur. Een bebaarde bejaarde met evenveel tattoos als tanden: honderd procent authentiek, maar ook vastberaden om zijn gloriemoment in harde valuta om te zetten. De opvolger van Dog House Music verschijnt dan ook bij een major en wordt met alle bijbehorende promotiemiddelen op het koopvee losgelaten.

Doch vreest niet, blues brothers! I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It Left laat andermaal een wanderin’ soul horen, een verlopen vagebond die het allemaal heeft gezien en meegemaakt, daar aan de hand van elf puntige blues- en countrysongs kond van doet en onderweg wordt bijgestaan door goed volk als Bonnie Raitt, KT Tunstall en Emmylou Harris.

‘I got my memories’, klinkt het in afsluiter My Youth, ‘and that’s something no one can steal’. Beter konden we ’s mans nieuwste plaat niet samenvatten, want I Started Out With Nothin is een muzikale parade van nostalgische herinneringen, weemoedige overpeinzingen en tragikomische beschouwingen. In Chiggers raadt hij eenieder die ooit door de Amerikaanse prairie waadt bijvoorbeeld aan om kniekousen te dragen als bescherming tegen uit het hooi opspringende insecten. Elders vertelt-ie over de genoegdoeningen van goedkope wijn en onderhoudt hij ons met verhalen over wijlen zijn trouwe viervoeter Trixie. En ook het samen met el moustachio Nick Cave gepende Just Like A King zit helemaal – euhm – snor. Seasick Steve met Grindermen Warren Ellis en Jim Sclavunos in zijn rug: veel beter wordt het niet, folks.

Download

Walking Man

Thunderbird

Just Like A King

Vincent Byloo

Partner Content