Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

HERE COMES THE SON De zoon van John Lennon en Yoko Ono droomt hardop van een beter leven. Good day son sean!

FRIENDLY FIRE

CAPITOL – SINGER-SONGWRITER

Behalve zijn ziekenfondsbrilletje heeft Sean Lennon van zijn roemrijke vader vooral een ronduit imponerende muzikale nalatenschap ge- erfd. Eén die artistiek niet te evenaren valt en verkooptechnisch onmogelijk te overtreffen, want zelfs drie decennia na de split van The Beatles gaan er nog jaarlijks anderhalf miljoen van hun platen over de toonbank. Dat Sean Lennon zich niettemin aan het muzikale metier waagt en zo een ongelijke strijd met zijn verwekker aangaat, mag een moedige keuze heten. Zeker als je in de wetenschap verkeert dat de wegen van Moeder Natuur ondoorgrondelijk zijn en je er maar beter rekening mee houdt dat talent, net als sommige erfelijke ziekten, wel eens een generatie overslaat. Vraag maar aan Jakob Dylan. Of aan Günther Neefs.

Acht jaar geleden werd Lennons debuutplaat Into The Sun dan ook door pers en publiek op een langgerekte geeuw onthaald. Maar ruim een kwarteeuw nadat the stupid bloody Tuesday man zijn ouweheer op dinsdag 8 december 1980 naar de eeuwige Strawberry Fields knalde, heeft Sean Lennon wel andere en belangrijker zaken aan zijn hoofd – zie hieronder. En onheilstijdingen in de persoonlijke sfeer leveren wél haast zonder uitzondering interessante kopij op. En in het geval van Friendly Fire, ’s mans tweede wapenfeit, is dat niet anders: tien dromerige popsongs lang bezingt Lennon de vergankelijkheid van liefde en leven, while his guitar gently weeps. Nu eens wraaklustig, zoals in het tegen Ben Folds Five aanleunende Dead Meat(‘Don’t you know you’re dead meat / You just messed with the wrong team / Better not try and fall asleep… You’re gonna get what you deserve’). Dan weer gelaten, zoals in het titelnummer, dat de B-kant van Radioheads Nice Dream had kunnen zijn (‘Life is mostly what you don’t see anyway / So just look away’).

Lennon, wiens ijle stem behalve vader John ook Elliott Smith en Conor Deasy van The Thrills in herinnering brengt, heeft het barokke eclecticisme van Into The Sun ingeruild voor beatlesiaanse pop met Beach Boyskoortjes. En wie ons een beetje kent, weet dat we er voor zulke plaatjes graag een paar middelmatige songs bijnemen. Maar laat dat vooral geen vrijgeleide zijn, heer Leyers!

Download nu * Dead Meat

* Parachute

* Friendly Fire

Some guys have all the bad luck. Eerst door het geboortekanaal van Yoko Ono dit tranendal komen binnengerold en al meteen je wereldbekende vader voor je ogen neergekogeld zien worden: er zijn er voor minder in de psychiatrie terechtgekomen. Recent hadden de schikgodinnen nóg meer kwaad in de zin: Seans liefje – supermodel en popster Bijou Phillips, dochter van John ‘Mamas & The Papas’ Phillips – ging ervandoor met zijn beste vriend. Maar haat sloeg algauw om in rouw, want niet veel later kwam zijn buddy om in een motorongeval. (V.B.)

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content