Schoon Volk, vanaf 21/4 maandag en woensdag û 20.10 VT4

Na Paparazzo en Mediamadammen heeft VT4 op het vlak van infotainment niet bepaald een ongeschonden reputatie, maar een programma waarin Tom Coninx – de frisse jongeling van het Tourjournaal 2002 en, tot hij de laan werd uitgestuurd, het enige lichtpuntje van Sportweekend – achter de presentatietafel zit, krijgt bij ons altijd wat extra krediet. In Schoon Volk gaat Coninx samen met een studiogast en enkele reportagemakers op zoek naar de achterkant van de actualiteit, de politiek en de showbizz, wat resulteert in een magazine, aldus het persbericht ‘met een verrassende en eigenzinnige kijk op het grote en kleine nieuws van elke dag’.

Om er maar meteen vanaf te zijn: waar zit het verschil met ‘Man Bijt Hond’?

Tom Coninx: Tja, de vergelijking met dat programma is natuurlijk onvermijdelijk. Maar ik heb niet de pretentie om te roepen dat we ons zullen afzetten tegen Man Bijt Hond, en dat Schoon Volk iets compleet nieuws zal zijn. De laatste twintig jaar is op televisie toch alles al gedaan. Wij trekken er gewoon met een jonge ploeg op uit en doen ons eigen ding.

Heb je wel voeling met de showbizzwereld?

Coninx: Toen ik nog bij Studio Brussel zat, trok ik voor Kinky Coninx ook het hele Vlaamse medialandschap door. Weet je, ik wil gewoon nooit in een bepaald hokje terechtkomen. Ik heb een passie voor sport, dat is ondertussen wel bekend, maar ik heb ook voeling met een hoop andere dingen.

Ben je dan na ‘Sportweekend’ bewust op zoek gegaan naar een minder sportgericht programma?

Coninx: Neen, alles is toevallig gebeurd. Mijn ontslag bij Sportweekend kwam ook compleet onverwacht. Maar toen VT4 kwam aankloppen, heb ik die kans graag aangenomen. Het is zoals in het voetbal. Kijk maar naar Filip Dewilde. Die is momenteel in topconditie bij Anderlecht, alleen ziet niemand het. En dan kun je je niet bewijzen, hé.

Hoe kijk je nu eigenlijk terug op je korte verblijf bij ‘Sportweekend’?

Coninx: Het is natuurlijk een unicum dat je in de helft van een seizoen aan de deur wordt gezet omdat je te veel lijkt op je medepresentator, maar ik heb er een prachtige tijd gehad, met Frank Raes en de hele ploeg. Alleen is het niet afgelopen zoals wij hadden gewild. Ik ben echter niet verbitterd. Ik ben trouwens geen rancuneus mens: de beslissing kwam als een totale verrassing, maar een dag later was alles alweer vergeten. Veel mensen

waren wel verwonderd over mijn ontslag. Zij vonden mij net het vernieuwende element in dat programma, vers bloed voor de sector van de sportverslaggeving. Net als in de politiek echter wordt er veel over verjonging gepraat, tot er daadwerkelijk een nieuw gezicht opstaat. Dan hoeft het voor sommigen niet meer.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content