Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

SAY HELLO TO MY LITTLE FRIEND. Brian de Palma’s woeste cocaïnefabel ‘Scarface’ is eindelijk uit op Blu-ray en blijkt gemener en geweld(dad)iger dan ooit.

(Blu-ray Steelbook & Limited Cigar Box Edition)

1983

Film ****

Extra’s ****

(Universal)

Bij zijn verschijnen in 1983 moest Scarface nog genoegen nemen met een cultstatus in hiphopmiddens, maar twee weken geleden was het drummen op het decadente Hollywoodfeestje ter gelegenheid van de Blu-rayrelease van deze grootse gangsterfilm. Al Pacino werd zelfs bereid gevonden om de bandana van de coke snuivende, kettingvloekende en zwaar bewapende drugskoning Tony Montana weer om te knopen.

Het testosterongehalte deed de censuurcommissie aanvankelijk naar adem happen en leverde Scarface het gevreesde – want commercieel dodelijke – X-label op. Producent Martin Bregman en regisseur Brian De Palma lieten zich echter niet kisten. Gewapend met een team van filmcritici, drugsspecialisten en kinderpsychiaters overtuigden ze de commissie ervan dat de onverbloemde realiteit de beste manier is om de kids op de gevaren van drugs te wijzen. De Palma wist uiteindelijk zelfs de originele cut de zalen binnen te loodsen – inclusief kettingzaagscène, bloedballetten en drugsfestijnen.

Geen wonder dat de film weinig aan de verbeelding overlaat. En dat niet alleen door zijn geschifte protagonist, het buitensporige geweld en de bijzonder hoge dodentol. Scarface ademt overdaad uit al zijn poriën: van het psychedelische zebramotief in de autozetels, het elektronische discogeluid van Giorgio Moroder, de hoogtechnologische pastelkleuren tot de gesofisticeerde spiegeleffecten.

De opzichtige eightiessetting doet zelfs bijna vergeten dat Scarface een remake is van de legendarische gangsterfilm van regisseur Howard Hawks uit 1932. Leverden Al Capone, Chicago en de drooglegging nog de inspiratie voor de originele Scarface, dan staat de Cubaanse Tony Montana uit de remake met beide voeten in het Reagantijdperk en de oorlog tegen drugs in Miami. Scenarist Oliver Stone worstelde zelf met een cocaïneverslaving en was zich naar eigen zeggen terdege bewust van deze ironie.

Toch wilde Stone de film vooral een politiek geweten schoppen, al werd dat anders begrepen door verontwaardigde Cubaanse inwijkelingen, die de opnames in Miami verstoorden. Ook zonder Scarface heerste er in de VS eensgezindheid over het feit dat Fidel Castro de zogenaamde Marielitos – de zware criminelen die hij in mei 80 op een boot richting Florida zette – moest terugnemen. Oliver Stone zelf was uiteindelijk eveneens teleurgesteld dat De Palma de geplogenheden van het gangsterfilmgenre en de cinefiele referenties liet primeren op de portrettering van de Cubaanse gemeenschap. Eerder had Sidney Lumet al afgehaakt als regisseur omdat hij het script te weinig politiek vond. Zelfmoord in Hollywood. Ook toen al.

Extra’s. De complexe productiegeschiedenis en de censuurperikelen worden nauwgezet uit de doeken gedaan in een reeks documentaires die al als extra’s fungeerden bij een eerdere dvd-release. Wel nieuw is een docu die Scarface als cultureel fenomeen belicht, met getuigenissen van onder meer Bregman, De Palma en Eli Roth. Wie aan de Steelbook Edition niet genoeg heeft en een Cigar Box Edition in huis haalt, krijgt daar nog Tony Montana’s Green Card, een stel postkaarten en andere gadgets boven op.

Win

Win een Humidor Edition van Scarface. Zie pagina 6. FOCUS TRAKTEERT OP KNACKFOCUS.BE

DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content