Saskia De Coster

Saskia De Coster

1 Een kind krijgen kan spanning op een relatie zetten. Had jij ook die ervaring?

Saskia De Coster: Het was alleszins heel ingrijpend. De meeste boeken over kinderen gaan over hoe verrijkend die zijn, maar de realiteit is complexer. Een kind heeft enorme gevolgen voor wie je bent, voor de relatie met je partner en voor je plek in de wereld. Je bent altijd zelf een kind geweest en opeens moet je ouder worden en zelf voor een kind gaan zorgen. Vroeger was dat allemaal veel duidelijker en hiërarchischer. Je had de mama, de papa en het kind, en dat kind moest vooral luisteren. Nu willen wij aandacht schenken aan onze kinderen en tezelfdertijd onze eigen identiteit bewaren, en dat wringt soms. Welke vrouw wil vandaag nog enkel als moeder gezien worden?

2 En als niet-biologische ouder ligt dat wellicht nog een stuk moeilijker?

De Coster: Jullie zijn de twee mama’s, zeggen mensen dan, jullie zijn gelijk, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik speelde een tijdje met het idee mijn boek als ondertitel ‘Vaderboek’ mee te geven omdat het moederschap vandaag te veel benadrukt wordt. Er is ook die ander, de man, of in mijn geval de lesbische partner. Wanneer er borstvoeding gegeven wordt, sta je daar toch maar een beetje naar te kijken. Ons zoontje is een blond, Arisch godje. Ik word regelmatig voor een zwartharige Joodse aanzien. O, maar wat lijken jullie op elkaar, roepen mensen dan vertederd uit. En dan denk ik: maar nee, dat is gewoon niet waar. En dat hoeft ook helemaal niet. Modern ouderschap is heel vaak niet-biologisch, kijk naar nieuw-samengestelde gezinnen. Je mag het biologische verschil erkennen, dat staat los van hoeveel liefde ik mijn zoontje wil geven.

3 Later zal je zoon dit boek wellicht lezen. Heb je daar bij het schrijven aan gedacht?

De Coster: Tijdens het schrijven niet, maar nu het boek er is wel. Ik zie nu dat bepaalde passages echt wel aan hem gericht zijn. Ik hoop dat als hij het leest hij een bepaalde eerlijkheid en kwetsbaarheid zal zien die ik hem zelf ook toewens. Maar het is best mogelijk dat hij het nooit zal lezen, natuurlijk. Momenteel flakkert er een heel wilde machoman in hem op. Ook al heeft hij twee vrouwen als moeder en een homo als spermadonor, toch ziet het ernaar uit dat hij een geweldige heteroseksueel is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content