Sarah Neutkens

© Patrick Post / Belga Image

1 Is je boek een studie in de liefde?

Sarah Neutkens: Een beetje wel, ja. Maar misschien is het vooral een zelfonderzoek. Mijn vertelster is het hele boek lang de grip op het leven kwijt. Mensen hebben hoop en verwachtingen, maar misschien moeten we daar eens van afstappen. Wanneer je niets verwacht en nergens meer op hoopt, krijg je veel makkelijker grip op jezelf. Ik vind spontaniteit belangrijk. Ik heb gewoon geschreven wat ik in me voelde opkomen, tot frustratie van mijn redacteur, die vond dat ik ergens de grond diende te raken. Maar dit is hoe het eruit kwam. Mijn boek heeft de vorm gekregen waar het om vroeg. Daarom heb ik het ook op drie maanden geschreven: dat garandeerde de authenticiteit. Veel boeken zijn beredeneerd, maar een leven is helemaal niet uitgedacht.

2 ‘Ik ben een gedegen leugenaar. Een echt mens’, schrijf je. Liegen we ons een leven bij elkaar?

Neutkens: We houden onszelf en de mensen om ons heen heel vaak voor de gek. Daar is niets mis mee. Dat is juist menselijk. Ik vind het net heel mooi dat we fantasie hebben en leugens kunnen vertellen. Zo zijn we in staat om dingen te verdragen. Anders is het leven wel heel hard. De waarheid is onbevredigend. De blote man loopt op het einde van mijn boek weg. Hij en de vertelster hoeven elkaar niet per se meer te zien. Dat is veel harder dan een mooi leugenachtig einde waarin de twee hoofdrolspelers in ruzie uit elkaar gaan.

3 Kun je te veel van iemand houden, zoals de vertelster van je boek meent?

Neutkens: Nee. Ik ben nogal een romanticus, dus vind ik het heerlijk om te kunnen zwelgen in dat soort gevoelens. Ik heb de blote man niet zelf gekend en hij bestaat ook niet, maar ik vind het fijn om belachelijk veel van iemand te houden. Natuurlijk weet je dat je jezelf iets voorhoudt dat er misschien helemaal niet is, maar ik hou van het idee dat je het in je hoofd fantastisch kan maken. Al ben ik diep vanbinnen een realist, toch laat ik mezelf graag voor de gek houden. Zolang het maar gebeurt met heel veel liefde en plezier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content