SANCTUARY – SEIZOEN 1

'SANCTUARY. ' Uitzonderlijk gewoon.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

FREAK-TV – De sciencefictionreeks ‘Sanctuary’ maakte de sprong van het computerscherm naar de televisie, maar bevat toch iets te veel ‘bugs’ om te beklijven.

Reeks: **

Extra’s: **

(eOne)

REEKS Er wordt al enige tijd gesproken over hoe televisie de overstap zal maken naar het internet, maar Sanctuary is de omgekeerde richting uitgegaan. Deze Canadese sciencefictionreeks was oorspronkelijk een webserie, waarvan begin 2007 acht afleveringen – elk van ongeveer een kwartier lang – verspreid werden op het internet. Omdat die ‘webisodes’ in Canada en de VS redelijk veel bekeken en gedownload werden, besloot het Amerikaanse SciFi Channel (sindsdien omgedoopt tot SyFy) om de makers de kans te geven alles in een gewone tv-serie te gieten. Sanctuary ging in het najaar van 2008 van start, en ondertussen is de reeks in de VS en Canada al vier seizoenen ver.

Het verhaal begint bij Will Zimmerman, een psychiater die voor de politie werkt, maar vaak met zulke vergezochte verklaringen op de proppen komt dat hij door niemand ernstig wordt genomen. Tijdens een moordonderzoek ontmoet hij een vreemde vrouw genaamd Helen Magnus, die hem een job aanbiedt bij het zogenaamde ‘Sanctuary’: een kathedraalachtig gebouw dat eigenlijk één gigantische freakshow is. Magnus en haar collega’s bieden namelijk onderdak aan de ‘Abnormals’ – zeemeerminnen, hagedismannen, mensen met twee gezichten en andere groteske figuren – en ze reizen de wereld rond op zoek naar wezens die hun bescherming kunnen gebruiken. Veel ‘Abnormals’ worden immers opgejaagd door The Cabal, een schimmige organisatie die gelooft dat de creaturen een bedreiging vormen voor de mensheid en ze daarom liever uit de weg geruimd ziet.

De start van Sanctuary is heel onevenwichtig: de eerste afleveringen, waarin Magnus en co op zoek gaan naar allerlei freaks (een Hulkachtige supersoldaat of een zwevend slangachtig beest) wegen veel te licht om je echt in het verhaal te trekken en ook de special effects – de decors uit de reeks zijn grotendeels met de computer gemaakt – zijn af en toe om bij te huilen. Ongeveer halverwege dit eerste seizoen gaat het niveau wel omhoog, als de schrijvers meer in het verleden van het hoofdpersonage gaan delven. Veel meer dan een variant op Warehouse 13, de reeks – ook van SyFy – over enkele wetenschappers die allerlei magische en bovennatuurlijke objecten verzamelen, wordt Sanctuary echter niet.

EXTRA’S Bloopers, blik achter de schermen en de originele webisodes.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content